Svijet
0

Đorđević odbio da se izjasni o krivici pred ICTY-em

FENA
Bivši srbijanski general Vlastimir Đorđević u utorak je odbio da se izjasni o svojoj krivici za zvjerstva počinjena tokom rata na Kosovu 1998./1999., na prvom pojavljivanju pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"S obzirom na to da pitanja vezana za mog stalnog advokata nisu riješena, odlučio sam da odgodim svoje izjašnjavanje za trideset dana", kako to omogućavaju propici ICTY-a, rekao je on kada ga je danski sudac Fred Hartoff pitao da li se osjeća krivim, javio je AFP.

Prema pravilniku ICTY-a, optuženi može birati da se izjasni o svojoj krivici na dan prvog pojavljivanja pred sudom ili čekati 30 dana.

Vlastimir Đorđević (58) je uhapšen u nedjelju u Crnoj Gori u zajedničkoj operaciji crnogorskih i srbijanskih snaga, u suradnji s uredom glavne tužiteljice ICTY-a, nakon trogodišnjeg bijega.

Pet optužnica za ratne i zločine protiv čovječnosti vodi se protiv ovog bivšeg zamjenika ministra unutarnjih poslova Srbije i bivšeg dužnosnika srbijanske policije za zvjerstva počinjena tokom rata na Kosovu, kada je 800.000 civila pobjeglo od nasilja.