Fond za pandemiju
11

Orban: Morat ćemo stvoriti onoliko radnih mjesta koliko uništi kriza

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarska će od subote uvesti novi fond za pandemiju i do utorka će razraditi detalje najvećeg ekonomskog podsticaja u zemlji, rekao je premijer Viktor Orban te dodao da su svi ekonomski planovi usmjereni, prije svega, na zapošljavanje.

S obzirom na gubitak desetaka hiljada radnih mjesta u martu, Orban je rekao da će paket ekonomskih stimulacija morati biti odgovor na krizu.

"Morat ćemo stvoriti onoliko radnih mjesta koliko uništi krizu", rekao je u petak za državni radio. Fond za pandemiju bit će usvojen u subotu, a detaljni planovi ekonomskog podsticaja u utorak.

Zdravstveni radnici dobit će ove godine bonus od 500.000 forinti (oko 1.400 eura) kako bi kompenzirali dodatna opterećenja na poslu i rizik od borbe protiv koronavirusa, javio je Reuters.

Mađarska je, kao i većina drugih zemalja, već pogođena ekonomskim padom uzrokovanim epidemijom koronavirusa, obustavom poslovnih aktivnosti, a važni sektori proizvodnje automobila i turizma su na rubu propasti.

Rekao je da se Mađarska neće pridružiti zemljama koje daju neograničena sredstva za krizu, već će se fokusirati na održavanju ekonomske filozofije usmjerene na rad, jer bilo koji novac koji je potrošen sada morat će biti vraćen kasnije.

Otkako je došao prije deset godina na vlast, Orban je uspio izvući ekonomiju iz velikog duga i smanjio je deficit.