Sastanak vijeća
3

Orban je glavna tema u Briselu uoči važnog zasjedanja: "Njegovo ponašanje je ucjenjivačko"

V. K.
Mark Rutte i Kaja Kallas uoči sastanka u Briselu
Mark Rutte i Kaja Kallas uoči sastanka u Briselu
Evropsko vijeće danas će održati vanredno zasjedanje na kojem će se između ostalog razgovarati o pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu. S obzirom na to da je Viktor Orban još ranije najavio kako će uložiti veto, brojni lideri uoči sastanka najviše su govorili upravo o ovom pitanju.
Jedan od onih koji je komentirao situaciju bio je i nizozemski premijer Mark Rutte koji je bio prilično optimističan uoči važnog vanrednog zasjedanja.

"Vjerujem da ćemo postići dogovor, uključujući Mađarsku. Optimističan sam, naročito ako je Mađarska spremna na kompromis. Trebat će dosta razgovora. Mislim da nam neće trebati tri dana već da ćemo sve završiti danas. Ipak, ne mogu zaviriti u svaku želju Viktora Orbana. Ne želimo izolirati kolege već donijeti zajedničku odluku", rekao je Rutte.

Pored Ruttea, na situaciju u Evropskoj uniji osvrnula se i premijerka Estonije Kaja Kallas.

"Želimo postići dogovor za Ukrajinu. To želimo uraditi sa svih 27 zemalja. Zalažem se i za dva posto BDP-a koja bi se izdvajala za odbranu savezničkih zemalja. Naš je stav da imamo dugoročni plan za Ukrajinu, to je glavni cilj. Viktor Orban želi biti u centru pažnje, ali ne možemo to dozvoliti. Ukrajini je potrebna naša dugoročna posvećenost", poručila je Kallas.

Također, Kallas je rekla kako se Orbanovo ponašanje može opisati samo jednom riječju.

"Vidjet ćemo kako će se sastanak odvijati. Svaki put kada se nešto ponudi, ovo ponašanje će se nastaviti. Ne mogu naći bolju riječ od toga da je ovo ucjenjivanje. Ako gledate ekonomiju Mađarske, oni ne koriste euro. Mađarska treba Evropu. On mora gledati na to i šta znači za Mađarsku da bude u Evropskoj uniji", zaključila je Kallas.