Strava u Indoneziji
6

FOTO / Orangutane tuku, vežu, ubijaju i uništavaju njihovo stanište

Sarajevo-x.com
Prirodna staništa brojnih životinja u Indoneziji su uništena. Mještani nemilosrdno krče i pale tropske kišne šume, kako bi i sami preživjeli, a pri tome se nimalo pažnje ne obraća na životinje koje umiru od gladi.

Nedavno je u selu Sungai Pinyuh, u Indoneziji, fotograf Reutersa zabilježio zaista potresne fotografije.

Orangutani, koji su u očajničkoj potrazi za hranom došli do naselja, pretučeni su, svezani i ostavljeni da umru u kavezima.

Kišne šume koje su nekada prekrivale 60 posto prostora u Indoneziji i bile prirodno stanište brojnih životinja danas nestaju. Kompanije nemilosrdno uništavaju prirodna staništa, sijeku i izvoze drva, te krče i pale šume kako bi imali više prostora za sadnju palmi, koje se kasnije koriste za palmino ulje.

Poljoprivrednici nerijetko ubijaju orangutane koji dolaze čak do naselja kako bi pronašli hranu. Mještani tvrde da im životinje uništavaju usjeve i hrane se biljkama koje oni zasade, te su "primorani" da ih ubijaju, prenosi Daily Mail.

Inače, Indonezija je jedan od najvećih emitera ugljen-dioksida koji utječe na globalno zagrijavanje i pridonosi efektu staklenika.

Tropske šume upijaju velike količine ugljen-dioksida, a s obzirom da ih je posljednjih godina sve manje, situacija je alartmantna.

Milioni hektara šume svake godine nestanu u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Zbog toga je UN pokrenuo projekat sprječavanja uništavanja šuma, a u okviru tog projekta predviđene su i nagrade za siromašne nacije koje se bore za zaštitu prirodnih staništa životinja.
Međutim, podaci o uništavanju velikih površina tropskih kišnih šuma i dalje su poražavajući. Čak 10 posto emisija stakleničkih plinova uzrokovano je paljenjem i krčenjem šuma.