Svijet
0

Optužnica protiv kapetana i članova posade potonulog kiparskog cruisera

FENA
Kapetan i petorica časnika luksuznog kiparskog cruisera Sea Diamond, koji je u petak ujutro potonuo u zaljevu otoka Santorini u Egejskom moru, u subotu su optuženi zbog nemarnog obavljanja dužnosti, doznaje se iz grčkih medija.

Šestoricu odgovornih časnika broda optužnica tereti zbog uzrokovanja havarije nastale nemarnim upravljanjem plovilom, zatim za kršenje međunarodnih sigurnosnih pravila u plovidbi te za izazivanje zagađenja okoliša. Sva šestorica su puštena na slobodu gdje će čekati daljnje istražne radnje.

Nesreća Sea Diamonda dogodila se u četvrtak kada je brod iznenada udario u podvodni krater koji je nastao iz vulkanske erupcije prije otprilike 3.500 godina nedaleko otoka Santorinija. Nakon udara brod se nagnuo i malo utonuo u more, a sve se dogodilo nekoliko minuta prije nego što je brod pristao u luku.

Od oko 1.600 putnika gotovo svi su spašeni osim 45-godišnjeg Jeana-Christophea Allaina i njegove 16-godišnje kćeri Maud. Allainova supruga nesreću je preživjela. Njihova je kabina bila poplavljena vodom ubrzo nakon što je brod udario u vulkanske stijene.

Gospođa Allain kazala je kako se spasila u posljednji tren, te da se sve dogodilo iznenada i u nekoliko trenutaka.

Dodala je kako nije sigurna jesu li se njen suprug i kćer uspjeli spasiti. Njihovo drugo dijete u tom je trenutku bilo na palubi broda te je spašeno.

Neki od spašenih putnika požalili su se kasnije kako na brodu nije bilo dovoljno pojaseva za spašavanje, te kako posada broda nije dovoljno kvalitetno vodila akciju izvlačenja s broda. Zamjerke su također išle na račun spašavanja pomoću strmih ljestava od užeta.

Na brodu su se uglavnom nalazili američki turisti, a bilo je nekoliko Kanađana i Španaca.

Louis Cruise Lines, operator broda, saopćio je da je 21 godinu staro plovilo bilo dobro održavano, međutim prve minute nakon udara u podvodno stijenje bile su vrlo kaotične jer se nije znalo što se zapravo dogodilo.

Uprava marine Merchant saopćila je kako se 1.195 putnika i 391 član posade u trenutku nesreće nalazio na brodu.

Sea Diamond izgrađen je 1986. godine, a renoviran je 1999. godine.