Radovan Karadžić
0

Optužnica bez zločina nad Hrvatima?

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić u novoj izmijenjenoj optužnici Haškog tribunala neće odgovarati za genocid nad Hrvatima iz BiH, zbog kratkog vremena koje je potrebno da bi se pripremila nova optužnica, prenose srbijanski mediji.

Izvor blizak krugovima Haškog tužilaštva, čiji identitet nije objavljen, kaže da će hrvatske žrtve "ostati samo u dijelovima optužnice koji govore o ratnim zločinima".

"Svjesni smo hrvatskih žrtvi tokom 1992. godine i njihovog potpunog istrebljenja s prostora današnje Republike Srpske, ali jednostavno nemamo vremena", kaže anonimni sagovornik, dodajući kako će se optužnica za genocid u slučaju protiv Radovana Karadžića odnositi samo na prostor nekadašnje zaštićene zone UN-a Srebrenice.

Svetozar Vujačić, advokat Radovana Karadžića, za srbijanske medije izjavio je da će za tri do pet dana javno saopštiti imena osoba koje su naredile da se Karadžić po hapšenju tri dana nezakonito drži na nepoznatoj lokaciji, ukoliko se do tog roka njegovom branjeniku ne vrate oduzeti laptop i 50 diskova.

"Riječ je o ne više od četiri najviša državna funkcionera Srbije, i ne samo da ću objaviti njihova imena nego ću protiv njih podnijeti i krivičnu prijavu", rekao je Vujačić.

On je istakao da se u laptopu i na diskovima nalaze dokumenti i osnovne teze odbrane koju je Karadžić pripremao 10 godina i ocijenio da se oduzete stvari ne vraćaju Karadžiću, kako bi mu bilo onemogućeno da se brani.

"Ako Radovan Karadžić ne dobije laptop i diskove, on se u tom slučaju neće uopšte braniti", istakao je Vujačić.