SAD
0

Optuženi tvorci virusa "Gozi" koji se proširio na milione računara

SRNA
Američko tužilaštvo saopštilo je danas da su optužena trojica državljana evropskih zemalja za stvaranje i distribuciju kompjuterskog virusa koji se proširio na nekoliko miliona računara širom svijeta.

U saopštenju se navodi da je virus "Gozi" upotrijebljen za pristup ličnih bankovnih podataka i krađe nekoliko miliona dolara u periodu od 2005. do 2011. godine.

Tužilaštvo ističe da su osumnjičeni - Rus Nikita Kuzmin (25), Letonac Denis Kalovskis (27) i Rumun Mihal Jonut Paunesku (28), vodili "moderni lanac pljačke banaka, za koju nije bila potrebna maska ni pištolj".

Sva trojica osumnjičenih su uhapšena.

Američki tužilac Preet Bharara rekao je da je Kuzmin priznao krivicu u maju 2011. godine. On je dodao da su u toku ekstradicioni procesi protiv preostale dvojice.

Prema rezultatima istrage američke vlade, prevara je započeta u Evropi i kasnije je proširena na SAD, gdje je u jednom trenutku, kompjuterskim virusom zaraženo više od 190 računara NASA.

U istrazi se ističe da su Kuzmin i njegovi saučesnici upotrebom virusa uspjeli da steknu nelegalni prihod od najmanje 50 miliona dolara.