Njemačka
0

Optuženi nacista Samuel Kunz umro uoči suđenja

FENA
Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti Belzec u Poljskoj Samuel Kunz (89), optužen za ubistvo deset Jevreja i pomoć u likvidaciji 400.000 logoraša za vrijeme Drugog svjetskog rata, umro je uoči suđenje koje je trebalo da počne sljedeće godine u Bonnu, saopćio je sud u tom gradu.

Taj sud je naveo da je Kunz, koji se na listi Centra Simon Wieshental nalazi na trećem mjestu među 10 najtraženijih nacista i ratnih zločinaca, preminuo je 18. novembra, prenosi AP.

Kunz, Nijemac rođen u dolini Volge, bio je optužen za najstrašnije zločine u koncentracionom logoru Belzec u Poljskoj. On je, kako ga tereti državno tužilaštvo, kao čuvar logora lično ubio deset Jevreja, a pripisuje mu se i pomoć pri ubistvu 400.000 ljudi.

U tom logoru je, naime, oko 435.000 ljudi ugušeno, a svega troje je uspjelo da iz logora izađe živo.

Kunz je umro u svojoj kući u Wachtbergu, u Sjevernoj Rajni- Westfalen.

  • Ujutro je pred kuću došao automobil iz pogrebnog zavoda, a u kuću su ušla dvojica u crno obučenih muškaraca s nosilima, rekli su susjedi naciste-penzionera, preminulug u dubokoj starosti, prenosi njemački list Bild.

Kunz je imao probleme s disanjem i nedavno je bio u bolnici. Zatim mu je u kući namješten bolnički krevet, gdje su ga, prema saznanjima susjeda, prije nekoliko dana posjetila dvojica svećenika, dodao je list.