|

Optuženi nacista Samuel Kunz umro uoči suđenja

Optuženi nacista Samuel Kunz umro uoči suđenja
0
F
FENA
22.11.2010. u 14:02
2
komentara
0

dijeljenja
Optuženi nacista Samuel Kunz umro uoči suđenja
Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti Belzec u Poljskoj Samuel Kunz (89), optužen za ubistvo deset Jevreja i pomoć u likvidaciji 400.000 logoraša za vrijeme Drugog svjetskog rata, umro je uoči suđenje koje je trebalo da počne sljedeće godine u Bonnu, saopćio je sud u tom gradu.
Taj sud je naveo da je Kunz, koji se na listi Centra Simon Wieshental nalazi na trećem mjestu među 10 najtraženijih nacista i ratnih zločinaca, preminuo je 18. novembra, prenosi AP.

Kunz, Nijemac rođen u dolini Volge, bio je optužen za najstrašnije zločine u koncentracionom logoru Belzec u Poljskoj. On je, kako ga tereti državno tužilaštvo, kao čuvar logora lično ubio deset Jevreja, a pripisuje mu se i pomoć pri ubistvu 400.000 ljudi.

U tom logoru je, naime, oko 435.000 ljudi ugušeno, a svega troje je uspjelo da iz logora izađe živo.

Kunz je umro u svojoj kući u Wachtbergu, u Sjevernoj Rajni- Westfalen.

- Ujutro je pred kuću došao automobil iz pogrebnog zavoda, a u kuću su ušla dvojica u crno obučenih muškaraca s nosilima, rekli su susjedi naciste-penzionera, preminulug u dubokoj starosti, prenosi njemački list Bild.

Kunz je imao probleme s disanjem i nedavno je bio u bolnici. Zatim mu je u kući namješten bolnički krevet, gdje su ga, prema saznanjima susjeda, prije nekoliko dana posjetila dvojica svećenika, dodao je list.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...