Svijet
0

Optužen sin bivšeg francuskog ministra unutarnjih poslova

FENA
Sin bivšeg francuskog ministra unutarnjih poslova Charles Pasqua (Šarl Paskva), biznismen Pierre Falcone (Pjer Falkone) i Libanci Iskandar i Akram Safa optuženi su za malverzacije u vezi s prodajom oružja inozemstvu, doznaje se u ponedjeljak iz izvora bliskih ovom slučaju.

Za Falconeom, koji uživa diplomatski imunitet kao stalni predstavnik Angole u UNESCO-u i za Pasquainim sinom, koji je u bijegu u Tunisu, izdate su međunarodne potjernice, kao i za braćom Safa.

Sud goni Pierrea-Philippea Pasquu i osam osoba bliskih bivšem degolističkom ministru zbog pronevjere novca u periodu od 1993. do 1995. godine, tokom prodaje policijske opreme koju je vršila francuska kompanija za izvoz materijala, sistema i usluga ministarstva unutarnjih poslova (Sofremi), kada je Charles Pasqua bio ministar.

Charles Pasqua je i sam bio optužen u istom predmetu 8. oktobra 2004. godine na Republičom sudu pravde koji je osnovan 1993. godine kako bi sudio deliktima koje su počinili članovi vlade "tokom obavljanja svojih dužnosti".