Svijet
0

Optužen bivši argentinski predsjednik

FENA
Bivši predsjednik i aktuelni argentinski senator Carlos Menem optužen je za nelegalne radnje prilikom sklapanja ugovora s filijalom francuske elektronske firme "Tales" tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, navedeno je sudskom dokumentu.

U dokumentu se navodi da je federalni sudac Norberto Ojarbide u ponedjeljak optužio Menema da je "njegova administracija koristila nelegalne radnje i još gore da je radila protiv interesa države".

Sudac je donio odluku i o "zamrzavanju" 54 miliona dolara na njegovim računima, prenijela je agencija Reuters.

Tužitelji ove južnoameričke zemlje istražuju da li je francuska firma "Tales" platila mito pripadnicima Menemove administracije, koja je bila na čelu Argentine od 1989. do 1999. godine, da bi potpisala ugovor o dobijanju radiotelevizijske frekvencije.

Iz francuske firme "Tales" demantirali su da je bilo nelegalnih radnji u tome poslu, a u vezi s dugogodišnjim optužbama za primanje mita, dok iz Menemova ureda navode da se radi o politički motiviranim optužbama.

"To su nova politička proganjanja najuspješnije vlade koju je ikada Argentina imala", navodi se u saopćenju iz Menemova ureda.

Reuters podsjeća da je bivši argentinski predsjednik Nestor Kirchner raskinuo ugovor s firmom "Tales" jer "firma nije uspjela ispuniti obećane investicije".

Protiv Menema (78) se vodi još jedan sudski spor zbog krijumčarenja oružja iz Hrvatske u Ekvador, navodi britanska novinska agencija i podsjeća da je nekoliko pripadnika njegove vlade već optuženo za korupciju.