Svijet
34

Opsada štamparije u kojoj braća Kouachi drže taoce traje već satima

Klix.ba
(Foto: AFP)
Jedini ljudi na ulicama Dammartina su naoružani policajci, novinarske ekipe i fotografi koji se trude da dobiju što bolji pogled na zgradu štamparije u kojoj napadači na redakciju magazina Charlie Hebdo drže taoce. Opsada traje satima.

Opsadno stanje traje šest sati i ne vidi se napredak i izlaz iz krize koja je zahvatila ovaj inače miran gradić.

Braća Kouachi su izjavili da žele umrijeti kao mučenici i da se neće predati, tako da se postavlja pitanje koliko dugo će policajci čekati prije nego upadnu u porodičnu štampariju gdje braća navodno drže taoca.

Mohamed Douhane, viši policijski službenik, je nakon pregovora rekao da je policija bila u kontaktu sa braćom i da su se nadali da će se spor riješiti mirnim putem.

Ostatak stanovnika Dammartina je na sigurnom, zaključan u svojim domovima.

Onima čija su djeca u lokalnoj školi je rečeno da će djecu preuzeti autobus i odvesti ih do grada Mitry, gdje bi roditelji trebali doći po njih u poslijepodnevnim satima.

Andriamanga Raveloharijaona, penzioner čija se kuća nalazi samo 250 metara od glavne blokade, je izjavio da je prestrašen još otkako je čuo tri helikoptera iznad svoga doma rano jutros.

"Sve se desilo kratko nakon što je moja kćerka odvela djecu u školu. Zabrinut sam za njih", izjavio je.

Braća Sharif i Said Kouachi drže nekoliko osoba, a pet helikoptera nadlijeće područje. Još uvijek nema zvanične potvrde o ubijenima i ranjenima.