Svijet
0

"Oproštajni" sastanak Blaira i Busha

FENA
Na vanjskopolitičkim stranicama britanskih dnevnika u četvrtak najviše prostora zauzima današnji anglo-američki samit Tonyja Blaira i Georgea W. Busha u Washingtonu o kome se izvještava kao o "oproštajnom" sastanku dvojice lidera što se bliže kraju svojih političkih karijera.

Daily Telegraph piše da će "Bush i Blair šou" tokom svoje najvjerovatnije "posljednje predstave" u Washingtonu pokušati uvjeriti svijet u kvalitete nove vlade u Bagdadu u kontekstu pokušaja da se dogovore o rokovima za povlačenje svojih vojnika iz Iraka.

Financial Times piše da je upravo taj sukob glavni razlog rekordno niske popularnosti obojice lidera i najveća opasnost po njihovo historijsko naslijeđe, o čemu, kako tvrdi list, obojica itekako vode računa.

Times piše o "dilemi" Tonyja Blaira - kada i da li primiti medalju koju mu je kao rijetku i vrhunsku počast prije tri godine dodijelio Kongres zbog beskompromisne podrške Americi nakon napada na New York i Washington 2001. godine.

"Na britanskog premijera se u Americi gleda kao na vizionarskog heroja koji je odmah prepoznao historijski značaj napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon a zatim bolje od bilo koga drugoga, uključujući i Busha, opravdao rat protiv Iraka", piše ovaj list.

Nasuprot tome, nastavlja Times, "na Blaira se u Britaniji gleda kao na naivnu i taštu budalu koja je, prateći američkog predsjednika kao pudlica, dozvolila da na njegovo vrijeme u Downing Streetu padne sjenka neistina i laži".

"U ovome drugom imidžu leži odgovor na pitanje zašto Blair vjerovatno neće uzeti medalju od Kongresa prije nego što se i konačno povuče iz politike", piše Times.