Svijet
0

Oprezni optimizam izaslanika UN-a za Kipar

FENA
Izaslanik Ujedinjenih nacija za Kipar Alexsander Downer izrazio je danas oprezni optimizam u pogledu postizanja mirovnog rješenja na podijeljenom otoku, naglasivši da je to složen posao.

Grci i Turci već decenijama žive odvojeno, a njihov spor remeti i odnose Atine i Ankare i otežava približavanje Turske Evropskoj uniji.

"Postoji realna mogućnost da se rješenje nađe", istakao je Downer, bivši australijski ministar vanjskih poslova, koji je izaslanik za Kipar postao prošle godine.

Najnoviji dijalog za ujedinjenje Kipra započeli su u septembru prošle godine lider kiparskih Grka Demetris Hristofias i lider turske zajednice Mahmet Ali Talat, koji su se sastali i danas, javio je Reuters.

"Pred nama je složen cilj, poslije toliko godina dubokih konflikata... ali dani poput današnjeg doprinose da budem oprezni optimist", istakao je Downer.

Kipar je podijeljen 1974. godine, nakon upada vojske Turske na sjever otoka da bi se spriječilo njegovo ujedinjenje s Grčkom u kojoj je tada na vlasti bila vojna hunta.

U međuvremenu je bilo više pokušaja da se grčka i turska zajednica na Kipru ujedine, ali cilj nije postignut.

Samoproglašenu Tursku republiku Sjeverni Kipar priznaje samo Ankara, koja tamo i dalje drži svojih oko 30.000 vojnika.

Evropska unija je 2004. godine, priznavši kao jedinu legitimnu vlast kiparskih Grka, primila Kipar u svoje članstvo. Tom prilikom je Turskoj poručeno da će njeno približavanje EU zavisiti od rješenja kiparskog problema, odnosno ujedinjenja otoka.