Vladimir Putin
0

Oprezna liberalizacija ruskog tržišta gasa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Premijer Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak da ne isključuje mogućnost liberalizacije ruskog tržišta gasa, ali da takav proces zahtijeva izuzetnu opreznost.

Ističući da su u Rusiji, kao i svuda, prisutne negativne pojave vezane za prekomjernu monopolizaciju u pojedinim dijelovima privrede, Putin je na investicionom forumu u organizaciji banke "VTB Kapital" (Vnještorgovij bank) rekao da se "sektor gasa po tom pitanju ne razlikuje od drugih".

On je kao negativne strane monopolizacije naveo prekomjernu administraciju, nepostojanje neophodne fleksibilnosti na tržištu i sprječavanje razvoja nezavisnih proizvođača.

Sem toga, Putin je podsjetio i na korupciju, ukazujući da je "ona i u Gazpromu takođe prisutna".

Vlada, prema njegovim riječima, razmatra kako da se odupre ovim negativnim pojavama i nastojaće da proizvođačima osigura ravnopravan pristup gasovodima. Liberalizacija pristupa gasovodnom sistemu doprinijet će povećanju proizvodnje gasa, što sa svoje strane može da obori cijene na svjetskom tržištu.

Slobodan pristup gasovodnoj infrastrukturi, rekao je ruski premijer investitorima, donijet će smanjenje cijena, od čega će korist imati potrošači, ali u krajnjoj liniji i budžet.

Putin je ukazao da, uporedo s nastojanjima vlade da liberalizuje domaće tržište i pristup infrastrukturi, "ostaje monopol na izvozne isporuke na strana tržišta", ogradivši se da ni to neće trajati vječno, već samo u srednjoročnoj perspektivi.

Ruski premijer je precizirao da je neophodno da Gazprom zadrži monopol na izvoz jer garantuje stranim potrošačima ruskog gasa da je holding u stanju da osigura isporuke.

  • I na ovom polju moramo da budemo veoma oprezni, rekao je Putin, naglašavajući da je Gazprom prema dugoročnim ugovorima obavezan da "osigura vraćanje uloženih sredstava, tako da su ishitrene odluke u vezi s tim isključene".