Pakt star 70 godina
0

Opravdanje za okupaciju Istočne Evrope

FENA
Britanski dnevnik The Guardian objavio je da je Rusija skinula oznaku državne tajne s dokumenta o paktu nacističkoga njemačkog režima i sovjetskih komunističkih vlasti koji su prije 70 godina potpisali tadašnji šefovi diplomatija dviju zemalja - Vjačeslav Molotov i Joachim von Ribbentrop.

Namjera je Moskve da usprkos tome što je taj sporazum o podjeli Poljske i drugih suverenih zemalja Evrope 1989. godine osudio tadašnji sovjetski parlament, sada pokuša nekako opravdati okupaciju Istočne Evrope u Drugom svjetskom ratu kako bi poduprla tvrdnje da se ruska "sfera interesa" širi na susjedne države, sada samostalne, piše Guardian u subotu.

Pakt Molotov - Ribbentrop je "kupovao vrijeme Kremlju" pred početak Drugog svjetskog rata nakon što je Zapad, aminujući Hitlerovu podjelu Češke, "izdao SSSR", rekao je novinarima u Moskvi bivši dužnosnik ruske tajne službe KGB-a, dodaje Guardian.

Taj je bivši pripadnik KGB-a rekao kako je namjera Zapada bila da Hitlerove snage "usmjeri ka istoku Evrope", i da "nikome osim SSSR-a nije bilo stalo do spašavanja baltičke regije".

Nekadašnji dužnosnik tajne službe rekao je da su Estonija, Litvanija i Letonija, što je izazvalo zgražavanje dužnosnika u tim zemljama, "dobrovoljno pristale na sovjetsku dominaciju" tvrdeći da nikakve okupacije istočnoevropskih zemalja nije bilo, piše Guardian.

List je ocijenio kako je osnovna namjera ruskih vlasti da na temelju historijskih dokumenata dokažu postojanje "zone posebnih interesa" oko ruskih granica, usprkos oštrom protivljenju političara i historičara iz susjednih zemalja, koji su izjavili da su tvrdnje o nepostojanju okupacije "sramne".