Ima dvojno državljanstvo
29

Opozicionom političaru osuđenom u Rusiji se gubi svaki trag, reagovao britanski ministar

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Moskovski gradski sud osudio je prošle godine opozicionog političara i novinara Vladimira Kara-Murzu, koji ima rusko i britansko državljanstvo, na 25 godina zatvora.

Nakon što je nedavno premješten iz zatvora u Sibiru gubi mu se svaki trag, zbog čega je reagovao i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

On je rekao da se Rusija mora izjasniti i kazati gdje se Vladimir Kara-Murzu nalazi. Cameron je rekao da Rusija "hitno mora" obavijestiti Kara-Murzine advokate o njegovom boravištu.

"Duboko sam zabrinut za gospodina Kara-Murzu, britanskog državljanina zatvorenog u Rusiji jer je govorio protiv invazije na Ukrajinu", rekao je Cameron.

Evgenia Kara-Murza, njegova supruga, rekla je da je jučer saznala da je on prebačen iz kaznene ćelije, u kojoj se nalazio od septembra 2023. godine, u nepoznatom pravcu.

"Nema osnova za njegovo premještanje i to sve čini još strašnijim. Moj muž je u rukama istih ljudi koji su dva puta pokušali da ga ubiju, 2015. i 2017. godine", rekla je ona, misleći na dva navodna pokušaja ubistva trovanjem, javlja BBC.

Kara-Murza je u aprilu osuđen na 25 godina zatvora zbog "širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci i povezanosti sa nepoželjnom organizacijom".

Ruski zatvorski transferi inače su obavijeni velom tajne i mogu potrajati sedmicama.