Njemačka
0

Opozicija za povlačenje nuklearnog oružja iz SAD

FENA
Nakon inicijative američkog predsjednika Baracka Obame za smanjenjem naoružanja u svijetu predstavnici njemačkih opozicionih stranaka zatražili su potpuno povlačenje američkog nuklearnog naoružanja iz Njemačke, prenose u ponedjeljak njemački mediji.
  • Evropska unija mora se zauzeti da u srednjoj Evropi nastane zona bez atomskog oružja, rekao je predstavnik zastupničkog kluba stranke Ljevice Wolfgang Gehrcke za dnevnik "Berliner Zeitung". On je pozdravio inicijativu američkog predsjednika za svijet bez nuklearnog oružja te ju nazvao "velikom vizijom".

I predsjednik najjače opozicione stranke, Liberalno-demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle, zauzeo se za povlačenje ostatka američkoga nuklearnog oružja iz Njemačke.

  • Vrijeme je da Njemačka sa svojim partnerima u NATO-u počne razgovarati o povlačenju nuklearnog oružja iz Njemačke, jer mu ovdje nije mjesto", rekao je Westerwelle za tv stanicu ZDF u nedjelju navečer.

I stranka Zelenih zatražila je potpuno povlačenje američkoga nuklearnog oružja iz Njemačke.

Pretpostavlja se da se u Njemačkoj od 2004., kad je povučeno oružje iz američkog uporišta u Rammsteinu, nalazi još oko 20 atomskih bomba B61 i to u uporištu zrakoplovnih snaga u Buechenu u saveznoj pokrajini Rajni-Falačkoj na jugozapadu zemlje.

Na vrhuncu Hladnog rata u Zapadnoj Njemačkoj bilo je raspoređeno i do 5.000 komada atomskog oružja, a broj sovjetskih bomba, koje su iz Istočne Njemačke povučene nakon ujedinjenja u početku 90-ih, nije poznat.