Svijet
0

Opozicija ulaže žalbu na nepravedno produženje pritvora Suu Kyi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nacionalna liga za demokratiju (LND), glavna opoziciona stranka u Mianmaru, zatražila je u utorak od hunte na vlasti da prihvati proceduru žalbe na pritvor njihove čelnice Aung San Suu Kyi, koji oni ocjenjuju "nepravednim".

U punoj humanitarnoj krizi nakon prolaska ciklona "Nargis", vlada generala produžila je naredbu o kućnom pritvoru Suu Kyi, jedne dobitnice Nobelove nagrade za mir u svijetu lišene slobode.

"LND će uložiti žalbu u skladu sa zakonom s obzirom na to da je produženje pritvora za Aung San Suu Kyi nepravedno i u suprotnosti sa zakonom", navodi se u deklaraciji LND-a.

Ako generali polaze od principa da je produženje kućnog pritvora u skladu sa zakonom, "zatražitćemo od njih da prihvate žalbu i otvore proceduru u skladu sa zakonom", dodala je opoziciona stranka.

Aktuelna hunta navodi da drži opozicionarku u kućnom pritvoru u skladu sa zakonom iz 1975. o zaštiti države od "destruktivnih elemenata", ali pravni eksperti smatraju da, prema mianmarskom zakonodavstvu, nijedna osoba ne može biti u pritvoru duže od pet godina bez optužbe ili sudskog procesa.