Svijet
0

Opozicija u Zimbabveu: Ovo nisu izbori, ovo je rat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naoružani policajci upali su u srijedu u regionalni ured opozicijskog Pokreta za demokratske promjene (MDC) na istoku Zimbabvea, objavio je glasnogovornik te stranke.

"Policija je u 8.00 sati ujutro upala s psima u naš ured u Mutareu. Tamo su zatekli 200 žrtava političkog nasilja, no nikog nisu uhapsili", rekao je glasnogovornik Muchauraya Pishai, prenosi Reuters.

Ista agencija navodi da je čelnik MDC-a Morgan Tsvangirai, koji se nalazi u nizozemskoj ambasadi u Harareu, izjavio da je predsjednik Robert Mugabe proglasio "otvoren rat".

"To nisu izbori, uporno to ponavljamo", rekao je australskoj televiziji Tsvangirai, koji se povukao iz drugog kruga predsjedničkih izbora i zatražio diplomatsku zaštitu.

"To nisu izbori, to je rat. Mugabe je proglasio rat u kojem mi ne želimo sudjelovati", rekao je Mugabe u telefonskom razgovoru iz nizozemske ambasade.

Opozicijski čelnik pozvao je Ujedinjene narode da izoliraju Mugabea i pošalju mirovne snage u Zimbabve gdje Mugabeove pristalice napadaju političke protivnike, navodi Reuters.