|

Opozicija u Makedoniji proglasila pobjedu

Opozicija u Makedoniji proglasila pobjedu
0
F
FENA
6.7.2006. u 09:51
0
komentara
0

dijeljenja
Opozicija u Makedoniji proglasila pobjedu Nikola Grujevski, lider VMRO-DPMNE
U izbornom štabu stranke VMRO-DPMNE, lidera Nikole Grujevskog, koja predvodi makedonsku opozicionu koaliciju, nešto prije ponoći je proglašena pobjeda na jučer održanim parlamentarnim izborima, sa osvojenih 55 od ukupno 120 poslaničkih mandata u jednodomnom Sobranju (skupštini).
Portparol VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev je izjavio da je prema obrađenih 51 posto ukupnih glasova s biračkih mjesta, vladajuća koalicija predvođena Socijaldemokratskim savezom (SDSM) lidera i premijera Vlade Bučkovskog osvojila 32, Nova socijademokratska partija (NSDP) Tite Petkovskog 9, VMRO-narodna ekspremijera Ljupča Georgijevskog - 5 mandata.

Bučkovski je u štabu vladajućeg SDSM-a potvrdio da je telefonom već čestitao pobjedu Grujevskom i na taj način priznao poraz.

U albanskom političkom bloku blagu prednost objavila je vladajuća Demokratska unija za integraciju (DUI), lidera i bivšeg vođe terorističke ONA, Alija Ahmetija.

U opozicionoj Demokratskoj partiji Albanaca (DPA), Arbena Džaferija, pak, tvrde da su osvojili 11 "sigurnih" poslaničkih mandata, i da očekuju najmanje još 2 poslanička mesta u parlamentu.

U Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Štipu, Velesu pristalice VMRO-DPMNE, ali i u DUI i DPA, oko ponoći su slavili pobjedu, javio je Tanjug.

U Tetovu i skopskom naselju Čair aktivisti i simpatizeri albanskih stranaka su slavlje "začinili" vatrometom, ali i rafalnim pucanjem i pravim detonacijama iz oružja većeg kalibra.

U izbornoj komisiji je najavljeno da će danas saopćiti kompletnije preliminarne rezultate izbora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.