Svijet
0

Opozicija trijumfovala na parlamentarnim izborima u Poljskoj

Sarajevo-x.com
Foto: AP; Donald Tusk
Foto: AP; Donald Tusk
Vodeća opoziciona stranka Poljske, Građanska platforma, sinoć je uvjerljivom pobjedom na tamošnjim parlamentarnim izborima preuzela vodstvo države od svog glavnog konkurenta i dotadašnjeg premijera Jaroslawa Kaczynskog okončavajući na taj način tzv. "moralnu revoluciji“ braće Kaczynski - Lecha, predsjednika Poljske i Jaroslawa koja je započela prije dvije godine.

Rezultati glasanja pokazali su nadmoć Građanske platforme predvođene Donaldom Tuskom za 13 bodova u odnosu na do tada vodeću partiju Pravo i pravda na čijem čelu su braća Kaczynski. Građanska platforma pobijedila je sa 44,2% osvojenih glasova u odnosu na 31,3% glasove koje je dobila partija Pravo i pravda.

Jučerašnji prijevremeni parlamentarni izbori, koji su raspisani nakon kolapsa desno orijentisane koalicije koju je oko sebe formirao Lech Kaczynski, karakteriše se kao do sada najveći izazov još mlade demokratije u Poljskoj, piše današnji Guardian.

Građanska platforma na čelu sa Donaldom Tuskom liberalna je i otvorena, a Tusk se smatra pro-evropski i pro-američki orijentisanim iako je u svojoj predizbornoj kampanji naglasio da želi povući poljske vojnike iz Iraka.