|

Opozicija trijumfovala na parlamentarnim izborima u Poljskoj

Opozicija trijumfovala na parlamentarnim izborima u Poljskoj
0
S
Sarajevo-x.com
22.10.2007. u 09:04
0
komentara
0

dijeljenja
Opozicija trijumfovala na parlamentarnim izborima u Poljskoj Foto: AP; Donald Tusk
Vodeća opoziciona stranka Poljske, Građanska platforma, sinoć je uvjerljivom pobjedom na tamošnjim parlamentarnim izborima preuzela vodstvo države od svog glavnog konkurenta i dotadašnjeg premijera Jaroslawa Kaczynskog okončavajući na taj način tzv. "moralnu revoluciji“ braće Kaczynski - Lecha, predsjednika Poljske i Jaroslawa koja je započela prije dvije godine.
Rezultati glasanja pokazali su nadmoć Građanske platforme predvođene Donaldom Tuskom za 13 bodova u odnosu na do tada vodeću partiju Pravo i pravda na čijem čelu su braća Kaczynski. Građanska platforma pobijedila je sa 44,2% osvojenih glasova u odnosu na 31,3% glasove koje je dobila partija Pravo i pravda.

Jučerašnji prijevremeni parlamentarni izbori, koji su raspisani nakon kolapsa desno orijentisane koalicije koju je oko sebe formirao Lech Kaczynski, karakteriše se kao do sada najveći izazov još mlade demokratije u Poljskoj, piše današnji Guardian.

Građanska platforma na čelu sa Donaldom Tuskom liberalna je i otvorena, a Tusk se smatra pro-evropski i pro-američki orijentisanim iako je u svojoj predizbornoj kampanji naglasio da želi povući poljske vojnike iz Iraka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.