Svijet
0

Opozicija traži prekid učešća Mianmara u ASEAN-u

FENA
Mianmarska opozicija zatražila je u četvrtak od zemalja ASEAN-a (Asocijacija nacija jugoistočne Azije) da prekinu učešće mianmarske hunte u ovom regionalnom bloku, ako nastavi da ignorira međunarodne zahtjeve.

U pismu premijeru Singapura Leeju Hsieng Loongu i ministru vanjskih poslova Georgeu Yeou, bivši studentski lideri grupe "Generacija 88" zatražili su od Aseana da primora mianmarski režim da oslobodi sve političke zatvorenike i otvori prave pregovore s demokratskom opozicijom.

"Tražimo od Aseana da razmotri prekid učešća Mianmara u Aseanu ukoliko on nastavi da ignorira međunarodne zahtjeve", navodi se u tekstu.

Studenti "Generacija 88" odigrali su motornu ulogu u prvom narodnom pokretu, koji su mianmarski generali krvlju ugušili 1988.

Krajem septembra, mianmarski režim je ponovo ugušio masovni narodni protest budističkih monaha.

Singapur trenutno predsjedava Aseanom, regionalnom asocijacijom koja nastoji da se afirmira na međunarodnoj sceni. Asean obuhvata Tajland, Indoneziju, Maleziju, Filipine, Vijetnam, Mianmar, Bruneje, Laos i Kambodžu.

Međunarodna zajednica se jako mobilizirala od kraja septembra, a Asean je prekinuo svoju politiku nemiješanja u unutarnje poslove država, objavivši da je "šokiran" nasiljem odmazde nad mirnim demonstrantima u Rangunu.