Italija
0

Opozicija kritikuje vladu zbog preuranjenog povlačenja vojnika s Kosova

FENA
Povlačenje talijanskih vojnika koji u sastavu KFOR-a osiguravaju srpske manastire na Kosovu ishitreno je i nepromišljeno, smatra dio talijanske opozicije.

"Odluka o povlačenju talijanskih vojnika je ishitrena i nepromišljena. U posljednjih 12 godina Albanci na Kosovu su uništili 150 srpskih crkava, bez obzira na prisustvo snaga NATO-a. Njihov odlazak samo će podstaći napetost", rekao je poslanik talijanskog parlamenta iz opozicione Demokratske partije Sandro Godzi.

KFOR će, kako je najavljeno, krajem augusta predati lokalnoj policiji osiguravanje srpskih manastira na Kosovu. Radi se manastirima Gračanica, Gorioč i Budisavce.

Ministar odbrane Italije Ignazio Benito Maria La Russa je tim povodom objasnio da talijanska vlada nije u vezi s Kosovom donosila bilo kakve jednostrane odluke,već da djeluje isključivo u okvirima međunarodnih ugovora i postojećeg mandata, prenijela je agencija Itar-Tass.

Ova odluka izazvala je reakcije i u Beogradu. I predstavnici vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC) slažu se da ona može imati nesagledive negativne posljedice i da je preuranjena.

Nedavno je i rusko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo da ova odluka ugrožava sigurnost manastira i pozvalo da se u donošenju odluka u pokrajini svi rukovode rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244.