"Preplanuli Obama"
0

Opozicija kritikovala novi Berlusconijev gaf

FENA
Opozicija u Italiji danas je kritikovala premijera Silvija Berlusconija koji je poslije povratka sa samita G20, održanog 24. i 25. septembra u Pittsburghu, ponovo za američkog predsjednika Baracka Obamu rekao da je "preplanuo".

"Donosim vam pozdrave od pocrnjelog Baracka Obame. Nećete vjerovati, ali on i njegova žena, koja je također pocrnjela, zajedno se sunčaju na plaži", kazao je 72-godišnji političar pristalicama na skupu održanom sinoć u Milanu.

Prva dama Amerike Michel Obama na sastanku G20 u Pittsburghu nije Berlusconija zagrlila i poljubila u obraz kao lidere drugih zemalja, već se samo rukovala s njim.

List "Unita", koji je naklonjen opozicionim demokratima, na naslovnoj strani, uz sliku supruge američkog predsjednika Michel Obame, stavio je natpis: "On nas čini da izgledamo smiješni pred cijelim svijetom" i komentar da je premijerova izjava "rasistički gaf".

"Reppublica" je ocijenila da je komentar Berlusconija nesmotren, a premijer Italije kritiku je dobio i od člana parlamenta crne puti Jeana Todda Lenarda, koji je porijeklom iz Konga.

"Ponavljajući tu 'šalu', premijer nastavlja da šteti imidžu Italije", izjavio je Lenard italijanskoj novinskoj agenciji iz Washingtona, gdje se sastao sa afroameričkim članovima Kongresa.

Berlusconi je izazvao bijes međunarodne zajednice u novembru prošle godine, tokom putovanja u Moskvu, kada je prvi put rekao za Obamu da je "lijep, mlad i pocrnio", prenose agencije.

On je to ponovio kasnije istog mjeseca i rekao da je svako ko smatra njegovu izjavu rasističkom imbecil i da nema smisla za humor.