Opasnost od krijumčarenja
0

Opljačkana brojna neosigurana skladišta naoružanja u Libiji

SRNA
Predstavnik UN za Libiju Jan Martin rekao je danas da brojna skladišta naoružanja u toj sjevernoafričkoj državi još nisu na odgovarajući način zaštićena i da već nedostaje velika količina sa nezaštićenih lokacija.

Prema njegovim riječima, biće veoma teško spriječiti krijumčarenje naoružanja iz Libije, ukoliko se uzme u obzir prostranost granica.

"Osiguravanje naoružanja treba da bude prioritet kako bi ostalo u Libiji. Vremenom, međunarodna zajednica u tome može pomoći Libiji i susjednim zemljama ali plašim se da za to nema brzog i lakog rješenja", rekao je Martin.

Tokom osmomjesečnog građanskog rata u Libiji, organizacije za zaštitu ljudskih prava i novinari nailazili su na veliki broj skladišta naoružanja koja su bila bez osiguranja i opljačkana su nakon što su ih napustili borci lojalni Muameru Gadafiju.

Martin je naglasio da neosigurano naoružanje i dalje izaziva veliku zabrinutost. On je dodao da među pomenuto naoružanje spada i ručno protivavionsko naoružanje, mine i municija.

Predstavnik UN ukazao je i na napredak postignut u lociranju hemijskog naoružanja i nuklearnog materijala. 

Tokom protekle sedmice, libijski zvaničnici su saopćili da su pronašli nove dvije lokacije sa hemijskim naoružanjem a koje nije prijavio Gadafijev režim kada su prije nekoliko godina saopćili da prestaju sa nabavkom nekonvencionalnog oružja.
Zvaničnici su saopćili da su pronašli oko 7.000 buradi sa sirovim uranijem.

Gadafijev režim raspao se njegovim zarobljavanjem i ubistvom 20. oktobra. Tri dana kasnije oslobođenje Libije objavilo je novo rukovodstvo te sjevernoafričke države.