Svijet
0

Operiran senator Edward Kennedy

FENA
Američki senator Edward Kennedy u petak je uspješno podvrgnut operaciji djelomično blokirane vratne arterije, što je otkriveno tokom rutinskog pregleda, objavio je njegov ured u Washingtonu.

Jednosatna operacija na njegovoj lijevoj karotidnoj arteriji, koja je glavna za opskrbu mozga krvlju, izvedena je u Općoj bolnici Masshachusetts u Bostonu. Kennedy, 75-godišnji demokratski senator iz Massachusettsa, nije imao komplikacija nakon operacije i očekuje se da će uskoro biti otpušten iz bolnice, navodi se u saopćenju njegova ureda, a prenosi Hina.

Kennedy je relativno dobrog zdravlja za svoje godine, ali pati od bolova u leđima od zrakoplovne nesreće 1964., koju je preživio s ozljedama kralježnice, pluća, slomljenim rebrima i unutarnjim krvarenjem. U toj nesreći je poginuo pilot i jedan Kennedyev suradnik. Zbog stalnih bolova u leđima, senator Kennedy često se naslanja na zid ili sjedi na stolci bez naslona, u situcijama kada treba dugo stajati, navodi CNN.

Edward je jedini preživjeli od četvorice braće iz glasovite političke obitelji Kennedy. Njegov najstariji brat Joseph poginuo je u rušenju zrakoplova u II. svjetskom ratu. Drugi brat, predsjednik John F. Kennedy ubijen je u atentatu 1963., a treći brat Robert, ubijen je u atentatu 1968.

Edward Kennedy, jedan od liberalnih prvaka Demokratske stranke u Senatu, na izborima u studenom 2006. osvojio je novi mandat koji mu istječe 2013. godine. Godine 1980. neuspješno se natjecao za predsjednika SAD.