Abhazija
0

Operacija u Kodorskom klancu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Aphaska vojska započela je u utorak ujutro operaciju potiskivanja gruzijskih snaga iz planinskog područja Kodorskog klanca, jedine teritorije koju je Gruzija kontrolirala u toj otcijepljenoj autonomnoj republici, javljaju ruski mediji.

Ofanzivi vojske Abhazije prethodila je artiljerijska i paljba iz sistema "grad".

Prema riječima načelnika generalštaba oružanih snaga nepriznate republike Anatolija Zajceva, gruzijska vojska, čiji se broj procjenjuje na 2.500, usprkos ultimatumu datom u ponedjeljak, nije napustila taj klanac.

Aphaski general je rekao da je avijacija Abhazije napala utvrđenje gruzijske vojske u oblasti Ažara i Kuabčara, a da je "po raspoloživim informacijama", civilno stanovništvo napustilo teritoriju klanca.

Prema izvještajima ruskih televizija, za sada se ne uočava potok izbjeglica iz sela na vrhovima klanca u kojima žive etnički Gruzini. Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Ističe se da u napadima ne učestvuje ruska vojska, koja je u otcijepljenu republiku uputila dodatnih 9.000 vojnika, uz postojeće ruske mirovne snage u zoni sukoba.

Prema riječima predsjednika Abhazije Sergeja Bagapša, koji je 10. augusta proglasio djelimičnu mobilizaciju i objavio ratno stanje u pet oblasti republike, operacija se odvija uspješno i "za nekoliko dana" Abhazija će preuzeti potpunu kontrolu nad tom regijom.

Ministar vanjskih poslova Abhazije Sergej Šamba izjavio je da je klanac je dio Abhazije i Suhumi će "poduzeti sve neophodne mjere radi uspostavljanja jurisdikcije" na toj teritoriji.

"Nemoguće je živjeti mirno znajući da ti Damoklov mač visi nad glavom, gdje se utvrdila vojska neprijateljske države", kazao je, prenosi Tanjug.

Gruzija je polovinom 2006. u operaciji borbe protiv odmetničke grupe Svana (naroda u planinskim selima u klancu na najvišoj naseljenoj tački Evrope na 2.500 metara visine, koji se proteže od granice Abhazije i Gruzije skoro do Suhumija i praktično dijeli Abhaziju nadvoje), na čelu sa Emzarom Kvicijanijem, uveli specijalne jedinice.

Abhazija je ocijenila da je to učinjeno suprotno sporazumima zaključenim poslije gruzijsko-aphaskog rata i poslije toga prekinula pregovore o mirnom rješavanju sukoba, zahtijevajući povlačenje gruzijskih snaga radi njihovog obnavljanja.

Abhazija je u sovjetskoj Gruziji imala status autonomne republike i nakon što je Gruzija proglasila nezavisnost od SSSR-a, to je učinila i Abhazija otcijepivši se od Gruzije. U sukobima koji su tada vođeni poginulo je prema procjenama 7.000 ljudi a više od 200.000, uglavnom Gruzina, izbjeglo je.

Najnoviji sukob izbio je poslije operacije gruzijske vojske u otcijepljenoj gruzijskoj autonomnoj oblasti Južnoj Osetiji, jer u Abhaziji strahuju od agresije Tbilisija.