Dmitrij Medvjedjev
0

Operacija u Gruziji je skoro završena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedjev izjavio je danas da je ruska vojna operacija u Južnoj Osetiji skoro završena i da je prijestolnica separatističke regije Chinvali u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga.

"Značajan dio operacije primoravanja gruzijskih vlasti na mir u Južnoj Osetiji je završen. Chinvali je pod kontrolom pojačanog ruskog mirovnog kontingenta", rekao je Medvjedjev, prenijela je agencija Interfax.

Predsjednik Rusije je operaciju u Južnoj Osetiji opisao kao "apsolutno efikasnu" i ocijenio da je to bila "jedina moguća opcija", prenio je Itar-Tass.

Predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili izjavio je, s druge strane, da je danas potpisao međunarodni prijedlog za primirje s Rusijom koji će kasnije danas u prijestolnicu Rusije odnijeti šefovi diplomatije Francuske i Finske Bernard Kouchner i Alexander Stubb, koji već borave u Tbilisiju.

"Pokušavamo da ovo okončamo što je prije moguće", rekao je Saakašvili na telefonskoj konferenciji za zapadne novinare, prenosi CNN.

Medvjedjev je također, kako je saopćio Kremlj, tokom telefonskog razgovora s predsjednicom Finske Tarjom Halonen, čija zemlja predsjedava OSCE-om, izjavio da podržava ideju slanja misije OSCE u Južnu Osetiju.

Ruska vojska saopćila je da neće proširivati svoju akciju izvan Južne Osetije i da ruske mirovne snage nemaju naređenja da izvrše invaziju na teritoriju Gruzije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da je prioritet Rusije normaliziranje situacije u Južnoj Osetiji, a ne smjena predsjednika Gruzije Mihaila Saakašvilija.

U međuvremenu, ruska avijacija priznala je gubitak još dva borbena aviona u operacijama u Gruziji, što je broj oborenih ruskih aviona od početka sukoba povećalo na ukupno četiri, dok gruzijske vlasti tvrde da je oboreno 18 ili 19 ruskih aviona i ubijeno na stotine ruskih vojnika.

Gruzija je danas izgubila jedan borbeni avion SU-25, koji je oboren tokom napada na položaje ruske 58. armije u blizini Chinvalija.

Moskva je negirala navode Tbilisija da je tokom noći sa više od 50 aviona bombardirala teritoriju Gruzije.

Kako je prenijela agencija Itar-Tass, Medvedjev je od direktora Federalne službe sigurnosti Aleksandera Bortnikova zatražio da lično pažljivo prati situaciju u i oko Južne Osetije.

Bortnikov je rekao da su gruzijske službe sigurnosti bile veoma aktivne u toj regiji pred napad na Južnu Osetiju koji je počeo u petak.

"Uhapsili smo devet agenata gruzijskih tajnih službi koji su špijunirali naše odbrambene objekte i pripremali terorističke napade, od kojih je neke trebalo izvršiti u samoj Rusiji", rekao je on.