Svijet
0

Općinski izbori u Egiptu u napetoj atmosferi

FENA
Egipćani su u utorak počeli da glasaju na općinskin izborima u atmosferi socijalnih napetosti, ali bez i najmanje neizvjesnoti o pobjedi stranke predsjednika Hosnija Mubaraka, nakon što je vlast islamističku opoziciju stavila izvan igre.

Izbori su počeli u 06.00 sati po evropskom vremenu, kako bi se odredili općinski čelnici 52.000 mjesta u ovoj zemlji od skoro 80 miliona stanovnika i 35,6 miliona birača.

Muslimanska braća su u ponedjeljak pozvala na bojkot ovih izbora, jer su njihovi kandidati bili žrtve masovnih hapšenja ili su spriječeni da se predstave.

Vrhovni vođa Muslimanske braće Mohammed Mehdi Akef je izjavio kako "narod treba da zna ko je pokvaren, ko pomaže narodu, a ko potkrada narod, ko krši prava i falsificira izbore".

Nacionaldemokratska stranka na vlasti svugdje će biti prisutna sa svojih 52.000 kandidata, dok će protivnički tabor, u kojem su liberali i komunisti, imati oko hiljadu kandidata.

Općinski izbori se održavaju u napetoj klimi zbog divljanja cijena i nestašice subvencioniranog hljeba koji je bitan za oko 40 posto Egipćana koji žive blizu ili ispod praga siromaštva.