Čovječanstvu prijeti pandemija
0

Opasnost od svinjske gripe na 5. stepenu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je peti stepen opasnosti od svinjske gripe, jedan ispod objave potpune globalne epidemije, odnosno pandemije.

Peta faza uzbune znači da postoji prenos virusa sa čovjeka na čovjeka u najmanje dvije zemlje.

Generalni direktor SZO Margaret Chan apelovala je poslije vanrednog sastanka u Ženevi da sve zemlje aktiviraju planove za pandemiju, uključujući pojačano nadgledanje i mjere kontrole zaraze.

Ona je rekla da ovu akciju teba pokrenuti što je brže moguće, jer je čitavo čovječanstvo pod prijetnjom pandemije, prenosi BBC.

Čan je ocijenila da je svijet pripremljen za pandemiju gripa "bolje nego ikada u istoriji", te da se prvi put pandemija može pratiti u realnom vremenu.

Ona je dodala da je to neophodno, jer virus može da mutira u svakom trenutku i postane još opasniji, ili blaži.

Ovaj potez agencije UN uslijedio je poslije smrti 23-mjesečnog djeteta u Teksasu, što je prva žrtva nove gripe izvan Meksika, odakle je epidemija krenula.

Španski zvaničnici potvrdili su prvi slučaj svinjske gripe kod osobe koja nije putovala u Meksiko.

Švajcarska se danas pridružila listi zemalja koje su potvrdile prvi slučaj zaraze virusom H1N1. U SAD postoji najmanje 91 potvrđeni sučaj, u Novom Zelandu i Kanadi po 13, u Španiji 10, u Britaniji pet, u Njemačkoj tri i Izraelu dva, dok je u Austriji potvrđen jedan slučaj.