Kina
0

Opasnost od ptičije gripe u porastu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina se suočava s "ozbiljnom" situacijom u prevenciji i kontroli virusa ptičije gripe, izjavio je u Pekingu kineski ministar zdravlja Chen Zhu, nakon što je saopćeno da je u utorak u toj zemlji zabilježen treći smrtni slučaj u posljednje dvije sedmice.

Od početka godine u Kini su četiri osobe zaražene virusom H5N1, a 16-godišnji dječak koji je u utorak umro u centralnoj kineskoj provinciji Hunan treća je žrtva te zaraze, prenijele su agencije.

Zhu je pozvao ministarstva zdravlja da intenziviraju aktivnosti i primjenjuju mjere za sprečavanje epidemije i dodao da je zima godišnje doba s povećanim rizikom od pojave slučajeva zaraze ptičijom gripom među ljudima.

Zdravstvene vlasti sarađuju s ministarstvima za poljoprivredu i trgovinu radi sprečavanja pojave ptičije gripe kod peradi i širenja na ljude, rekao je Zhu.

Bolnice će dijeliti međusobno svoje resurse vezane za dijagnostiku i liječenje slučajeva ptičije gripe kod ljudi, dok će ministarstvo zdravlja pojačati kontrolu, prenijela je kineska novinska agencija Xinhua.

Pomoćnik direktora Odjeljenja za prevenciju i kontrolu virusa pri kineskom Centru za prevenciju i kontrolu oboljenja Shu Yuelong negirao je međutim pojavu "erupcije" ptičije gripe većih razmjera među ljudima.

"Svi aktuelni slučajevi su izolirani i ništa ih ne povezuje", rekao je Yuelong i dodao da je potrebno poboljšati mjere prevencije i supervizije.

Od virusa H5N1 obolijevaju ptice, ali se naučnici plaše da bi on mogao mutirati u oblik lako prenosiv među ljudima, što bi dovelo do pandemije koja bi mogla uzeti milione života u svijetu, podsjeća Reuters.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, otkako se virus H5N1 pojavio u Aziji 2003. godine, njime je zaraženo 397 ljudi, od kojih je 249 umrlo.

U Kini su prošle godine registrirana svega tri slučaja i sva tri su bila fatalna.