Britanska štampa o samitu EU-a
0

'Opasnost od nove željezne zavjese'

FENA
Svi britanski listovi izvještavaju sa samita Evropske unije u Berlinu, a većina u prvi plan stavlja izjavu mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanya da je Evropska unija suočena sa opasnošću od nove "željezne zavjese", ovog puta između njenih bogatih i siromašnih članica, kao i upozorenje da bi ako pomoć izostane milioni građana istočne Evrope mogli da pohrle na bogatiji Zapad u potrazi za poslom.

I pored nastojanja da stanu na put protekcionizmu u Evropskoj uniji, lideri "dvadesetsedmorice" su na samitu u Berlinu ostali duboko podijeljeni oko toga kako odgovoriti na finansijsku krizu koja je zahvatila Evropu, piše Guardian.

List ističe da je predsjednik Nicolas Sarkozy ostao pri ranije kritikovanim mjerama za spas francuske automobilske industrije, ujedno oštro napadajući način na koji je britanska vlada ogromnim novcem spašavala svoje banke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sa svoje strane nije prihvatila ideju o bržem ulasku članica u eurozonu, kao način da se sačuvaju od krize.

Čitav skup je međutim obilježilo odbijanje Evropske unija da na poziv Mađarske finansijski pritekne u pomoć pogođenim istočnoevropskim članicama.

Iako je okončan složnim stavom učesnika da je očuvanje zajedničkog tržišta jedan od puteva iz krize, samit je pokazao da nacionalni prioriteti odnose prevagu, a to u opasnost dovodi ključna evropska dostignuća u poslednje tri decenije, jedinstveno tržište, jedinstvenu valutu i ujedinjenje kontinenta nakon pada Berlinskog zida, ocjenjuje Guardian.