Svijet
0

Opasnost od neširenja Evropske unije

FENA
Iako je Evropa za posljednje dvije decenije postigla mnogo, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari i nekadašnji njemački šef diplomatije Joschka Fischer smatraju da se na svjetskoj sceni Evropa ne pokazuje baš najbolje. Najveći uspjeh postigla je na planu vanjske politike, ali neširenjem na nove članice napravit će štetu.

Devetog novembra će biti 18 godina od pada Berlinskog zida i početka ujedinjavanja Evrope koja međutim, kako izgleda, kao da pati od krize srednjih godina, navode Ahtisaari i Fischer u zajedničkom članku.

Financial Times dalje prenosi kako je Evropa za posljednje dvije decenije postigla mnogo. Postala je najveće jedinstveno tržište na svijetu, najdarežljivija kada je u pitanju humanitarna pomoć za ostale dijelove svijeta, ima i najveći broj mirovnjaka koji su bili angažirani u Makedoniji i Kongu.

Usprkos uspjesima, smatraju finski i njemački diplomat, Evropa se na svjetskoj sceni ne pokazuje baš dobro i posrće kao adolescent još od rata u Iraku i odbacivanja evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji, prenosi Financial Times.

List dalje navodi kako je najveći uspjeh Evropske unije postignut na planu vanjske politike i tiče se njenog proširenja.

Dok politički lideri i novinari postavljaju pitanje da li bi daljnje proširenje Unije moglo oslabiti njene institucije i urušiti je iznutra, autori članka u Financial Timesu - Martti Ahtisaari i Joschka Fischer smatraju upravo suprotno i navode da se malo ko pita koja bi cijena bila po Evropu ako ne bi primila nove članice.

Cijena bi, zaključuju oni, bila šteta u pogledu zalaganja Evrope za reforme na Balkanu i u Turskoj.