Evakuacija stanovništva
0

Opasnost od erupcije vulkana na Kanarskim ostrvima

FENA
Policija je u srijedu evakuisala 53 stanovnika i turista iz kuća u podnožju vulkana na španskom arhipelagu Kanarskih ostrva, poslije serije potresa, javila je agencija France Presse, pozivajući se na izjave vlasti i očevidaca.
  • Evakuacija ostrva El Hierro provedena je radi zaštite stanovništva od vulkanskog kamenja koji bi moglo da izbije iz kratera vulkana, rekao je jedan lokalni zvaničnik zahtijevajući anonimnost.

  • Civilna garda saopćila nam je sinoć da napustimo kuće, jer smo suviše blizu planini, rekao je AFP-u njemački turista, dodajući da je "suviše opasno i da se ne može ostati".

Potresi zemljišta počeli su u julu i od tada dobijaju na intenzitetu, plašeći stanovništvo erupcijom vulkana.

Prema podacima španskog Nacionalnog geografskog instituta, od 19. jula na ostrvu Ijero registrovano je više od 8.000 podzemnih potresa, od kojih većina nije mogla da se osjeti, ali je jedan sinoćnji bio snage 3,4 stepena.

Ijero je ostrvo vulkanskog porijekla, najzapadnije i najmanje na kanarskom arhipelagu. Posljednja erupcija vulkana bila je 1973. godine i trajala je duže od mjesec dana, kada je lava prekrila praktično čitavo ostrvo.