BBC
0

"Opasno zaoštravanje krize"

FENA
Odlukom zvanične Moskve da prizna nezavisnost dvije gruzijske oblasti koje već godinama teže secesionizmu, kako procjenjuju posmatrači, tekuća kriza je opasno zaoštrena, i to do nivoa - za sada - "hladne faze" rata s Ruskom Federacijom.

Kriza u odnosima Rusije i Zapada dobijala je na intenzitetu otkako je Moskva oružjem odgovorila na napad Gruzije na Južnu Osetiju.

To je za BBC rekao ministar za reintegraciju Gruzije Temur Jakobašvili, koji smatra da je odluka Moskve "nelegalan čin", koji nije uperen samo protiv Gruzije već i protiv cjelokupnog svjetskog poretka:

"Riječ je o protupravnom koraku, i svakako o još jednom pokušaju da se legalizira etničko čišćenje koje je provedeno uz svesrdnu podršku ruske vojske. To je nezakonit akt, uperen protiv suverene države i protiv svjetskog poretka. Mislim da je krajnji trenutak da se shvati da se sve ovo što se zbiva u Gruziji ne tiče samo Gruzije već i svjetskog poretka, odnosa između Zapada i Rusije i budućnosti svjetskog poretka", kaže Jakobašvili.

On naglašava i da Gruzija još uvijek nije izgubila Južnu Osetiju i Abhaziju jer Rusija sebe, kako kaže, "priznavanjem nezavisnosti tih teritorija stavlja s druge strane zakona".

Gruzija, međutim, ne može sama da se odbrani - i lopta je, po riječima ministra, sada u dvorištu Zapada:

"Mi smo sada u ratu s Ruskom Federacijom i u procesu oslobađanja naše teritorije, jer smo u ovom trenutku pod okupacijom. Naš sljedeći korak činit će sve ono što je neophodno kako bismo povratili kontrolu nad našom teritorijom. Ratovi imaju, da tako kažem, svoju vruću i hladnu dimenziju - sada smo vjerovatno u hladnoj fazi ovog sukoba. Može se dugo pričati o tome ko ga je i kako počeo, ali je činjenica da smo okupirani i da ćemo raditi na oslobađanju od okupacije", naglasio je on.

Zamjenik ruskog ambasadora pri NATO-u Ivan Soltanovski odbacuje optužbe da je riječ o ruskoj provokaciji, i u razgovoru za BBC insistira da je Moskva povukla ovaj potez kako bi zaštitila stanovništvo Južne Osetije i Abhazije.

Rusija je, dodaje Soltanovski, u više navrata stavljala do znanja da uvažava načelo teritorijalnog integriteta Gruzije - sve do najnovijih događaja, koji su započeti napadom na Chinvali 8. augusta:

"Gospodin Sakašvili i njegova vlada su poništili princip teritorijalnog integriteta. Mi smo prije toga nastojali da, uz pomoć naših mirovnih snaga, više od šesnaest godina održimo mir i stabilnost u regiji. To smo činili čak i poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, što Rusija nije priznala. Tada smo uvažavali princip teritorijalnog integriteta. Sada, poslije gruzijske agresije na Južnu Osetiju, to više nije slučaj".

Rusija ne želi i nije planirala konfrontaciju sa Zapadom, već je, po riječima ruskog diplomate, privržena politici pragmatičnih odnosa i produktivne saradnje s NATO-om, Evropskom unijom i Zapadom u cjelini:

"Zapadne vlade moraju, međutim, da u odnosima s nama primijene iste principe koje primjenjuju i u odnosima s drugim državama - a u ovom kontekstu s Gruzijom. U ovom slučaju ne bi smjelo da bude dvostrukih standarda, ali to, nažalost, nije tako", kaže zamjenik ruskog ambasadora u NATO-u Ivan Soltanovski u razgovoru za BBC.