{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasno širenje jezera na Mount Everestu

S
27.11.2015. u 12:44
0
6
Opasno širenje jezera na Mount Everestu
0
Opasno širenje jezera na Mount Everestu
Jezera koja su se formirala i proširila na Mount Everestu mogla bi da ugroze naselja na nižim visinama ukoliko se voda izlije iz njih, saopštili su naučnici koji su obišli ovo područje prvi put poslije zemljotresa u aprilu.
Vodene površine na glečeru Khumbu, na Himalajima, proširili su se i spojili u veća jezera. Planinari moraju da pređu ove vodene površine na putu ka najvećem svjetskom planinskom vrhu.

Ubrzano topljenje glečera u regionu izaziva zabrinutost u vrijeme kada se bilježi rast globalne prosječne temperature, prenio je BBC.

Naučnici upozoravaju da bi novoformirana glečerska jezera mogla da se izliju i izazovu ljudske žrtve i materijalnu štetu na planinskim padinama.

"Prije desetak godina postojale su pojedinačne bare na glečeru Khumbu, ali su one u posljednjih pet godina počele da se šire i spajaju", izjavila je Ann Rowan, koja je predvodila naučni tim sa univerziteta u Sheffieldu i Leedsu.

Ona je rekla da se čini da glečer nestaje, zbog čega bi mogla da se formiraju nova velika i potencijalno opasna jezera.

Tim doktorice Rowan proučio je satelitske snimke glečera Khumbu od prije 15 godina, a obavio je i tri terenska istraživanja od 2009. godine.

Naučnici su utvrdili da se dijelovi donjeg regiona glečera smanjuju zbog topljenja leda. Oni su izmjerili da se površina glečera smanjuje u posljednjih 15 godina tempom od dva metra godišnje.

Za razliku od glatkih glečera u drugim dijelovima svijeta, glečeri na Himalajima često su pokriveni komadima šljunka, stijena i pijeskom, a takav je i Khumbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: