Dmitrij Medvedev
0

"Opasno je koncentrirati vlast u Rusiji oko jednog čovjeka"

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak, u trenutku kada Vladimir Putin formira široku izbornu koaliciju, da ne može samo jedan čovjek monopolizirati vlast, ocijenivši da je Rusija već imala "građanski rat" zbog takvog sistema.

"Pokušaji da se vlast koncentrira oko jedne osobe su opasni", izjavio je ruski predsjednik prilikom susreta s mladim parlamentarcima koji je televizija direktno prenosila.

"Koncentracija vlasti je opasna stvar, naročito u našoj zemlji koja je to već doživjela u nekoliko navrata i gdje je to dovelo ili do stagnacije ili do građanskog rata", kazao je on.

Ove izjave dolaze u trenutku kada Vladimir Putin osniva koaliciju u kojoj su njegova stranka Ujedinjena Rusija i nevladine organizacije, imajući u vidu opće izbore u decembru.

Ova inicijativa je naširoko interpretirana kao prvi Putinov korak prema predsjedničkoj kandidaturi 2012. godine, nakon što je nakon dva predsjednička mandata od 2000. do 2008. godine morao napustiti Kremlj jer ustav ne dozvoljava tri uzastopna mandata.