Svijet
0

Opasne zubne paste ugrožavaju Evropljane

Sarajevo-x.com
Evropska unija je u utorak objavila da je španska vlada sa svog tržišta naredila povlačenje dvije vrste kineskih zubnih pasti zbog ozbiljnih zdravstvenih oboljenja koje ove paste mogu prouzrokovati.

Paste pod nazivom Spearmint i Trleaf Spearmint povučene su sa polica u svim španskim prodavnicama zbog "postojanja rizika za zdravlje javnosti", navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Komisija je još u maju ove godine upozoravala zemlje članice evropske unije da neke zubne paste proizvedene u Kini u sebi sadrže opasnu tvar koja se obično koristi protiv smrzavanja.

Poslanik za zaštitu konzumenta u Evropskoj komisiji, Meglena Kuneva naglasila je da se radi o "umjerenoj opasnosti za zdravlje i sigurnost potrošača“, ali da ovi proizvodi i dalje predstavljaju određeni rizik.

Kuneva je upozorila potrošače da ne kupuju proizvode sumnjivog karaktera te da kontaktiraju komisiju ukoliko nisu sigurnu u ispravnost artikala koje kupuju. Predstavnici odjeljenje za zaštitu potrošača Evropske unije namjeravaju još ovoga mjeseca u Pekingu sa kineskim zvaničnicima razgovarati o ovim pitanjima.

Slijedeći primjer Španije, Italija je sa svojih prodajnih mjesta povukla 20.000 komada upitnih zubnih pasti, a vlasti u Portugalu pokrenule su kampanju testiranja proizvoda uvezenih iz Kine.

Druge zemlje članice Evropske unije nisu prijavile slučajeve opasnih proizvoda, a afera sa ovim upitnim zubnim pastama otkrivena je u maju u Dominikanskoj Republici i Panami.