{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasne posljedice globalnog zagrijavanja

S
13.9.2007. u 13:00
0
0
Opasne posljedice globalnog zagrijavanja
0
Opasne posljedice globalnog zagrijavanja
Dugogodišnje uništavanje planete ne može proći bez posljedica. Sasvim je jasno da neke od njih već počinjemo osjećati te da njihov intenzitet postaje sve jači, a njihov učinak sve opasniji. Saznajte koje su to najsmrtonosnije posljedice globalnog zagrijavanja.
Širenje bolesti

Insekti koji su osnovni prenosnici bolesti pa i onih smrtonosnih, zbog sve veće toplote migriraju iz sjevernih zemalja noseći sa sobom neke opake bolesti. Sve veće temperatura posljedica je globalnog zagrijavanja.

Veće temperature i više uragana

Kako rastu temperature svjetskih okeana, tako raste i mogućnost snažnijih i češćih uragana. Sami smo svjedoci razarajuće moći uragana Felixa, Deana i drugih koji su odnijeli desetine života.

Suhoća i toplotni udari

Neki dijelovi planete bit će pošteđeni od jakih toplotnih udara i suhoće, nestašice i oskudice koja će potom uslijediti. U Africi se očekuju najjači toplotni udari koji će opustošiti zemlju i odnijeti brojne živote. Klima je već u posljednjih nekoliko godina nepredvidiva, a stručnjaci vjeruju da će globalno zagrijavanje izazvati brojne međudržavne konflikte.

Ekonomske posljedice

Sve već nabrojane posljedice globalnog zagrijavanja odnijet će milione života, a milioni će ostati bez svojih domova. Milijarde dolara štete ostat će iza brojnih prirodnih katastrofa koje nas očekuju, a koje će se morati sanirati. Kako bi se kontrolisale i suzbile razne zarazne bolesti, potrebni su milioni dolara koji će oslabiti svjetsku ekonomiju.

Otapanje leda

Otapanjem leda i glečera znatno će se podići nivo svjetskih mora. Pored toga, otapanjem leda i promjenom temperature poremetit će se globalni ekosistem. Otopljeni led je svježa voda koja će ugroziti morski život. Promjena u klimi neminovno će prouzrokovati nestanak nekih ugroženih životinjskih vrsta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: