{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasne posljedice globalnog zagrijavanja

S
13.9.2007. u 13:00
0
0
Opasne posljedice globalnog zagrijavanja
0
Opasne posljedice globalnog zagrijavanja
Dugogodišnje uništavanje planete ne može proći bez posljedica. Sasvim je jasno da neke od njih već počinjemo osjećati te da njihov intenzitet postaje sve jači, a njihov učinak sve opasniji. Saznajte koje su to najsmrtonosnije posljedice globalnog zagrijavanja.
Širenje bolesti

Insekti koji su osnovni prenosnici bolesti pa i onih smrtonosnih, zbog sve veće toplote migriraju iz sjevernih zemalja noseći sa sobom neke opake bolesti. Sve veće temperatura posljedica je globalnog zagrijavanja.

Veće temperature i više uragana

Kako rastu temperature svjetskih okeana, tako raste i mogućnost snažnijih i češćih uragana. Sami smo svjedoci razarajuće moći uragana Felixa, Deana i drugih koji su odnijeli desetine života.

Suhoća i toplotni udari

Neki dijelovi planete bit će pošteđeni od jakih toplotnih udara i suhoće, nestašice i oskudice koja će potom uslijediti. U Africi se očekuju najjači toplotni udari koji će opustošiti zemlju i odnijeti brojne živote. Klima je već u posljednjih nekoliko godina nepredvidiva, a stručnjaci vjeruju da će globalno zagrijavanje izazvati brojne međudržavne konflikte.

Ekonomske posljedice

Sve već nabrojane posljedice globalnog zagrijavanja odnijet će milione života, a milioni će ostati bez svojih domova. Milijarde dolara štete ostat će iza brojnih prirodnih katastrofa koje nas očekuju, a koje će se morati sanirati. Kako bi se kontrolisale i suzbile razne zarazne bolesti, potrebni su milioni dolara koji će oslabiti svjetsku ekonomiju.

Otapanje leda

Otapanjem leda i glečera znatno će se podići nivo svjetskih mora. Pored toga, otapanjem leda i promjenom temperature poremetit će se globalni ekosistem. Otopljeni led je svježa voda koja će ugroziti morski život. Promjena u klimi neminovno će prouzrokovati nestanak nekih ugroženih životinjskih vrsta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: