{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opada utjecaj SAD-a u svijetu

F
21.11.2008. u 17:04
0
7
Opada utjecaj SAD-a u svijetu
0
Opada utjecaj SAD-a u svijetu
Foto: AFP
Jedan američki obavještajni izvještaj prognozira da za dvije decenije SAD više neće biti jedina supersila, kakva je bila od kraja hladnog rata.
U izvještaju Nacionalnog obavještajnog vijeća (NIC), tijela koje koordinira informacije svih američkih obavještajnih službi, kaže se da će SAD postati 'prvi među jednakima' zajedno sa Kinom, Indijom i Rusijom, koje danas predstavljaju sve veći izazov američkom utjecaju u svijetu.

U izvještaju se prognozira i podijeljeni svijet u kojem je sve više sukoba oko oskudnih resursa.

Autori kažu i da će EU postati 'onemoćali džin' koji će malo utjecati na događaje u svijetu.

Ipak, autori izvještaja smatraju i da se takve prognoze neće pokazati kao tačne u svakom slučaju, i da će to zavisiti od poteza koje budu povlačili svjetski lideri.

U okviru najnovijih prognoza o odnosu moći u svijetu, američko obavještajno vijeće iznosi zaključak da bi Iran mogao da igra centralnu ulogu u novom svjetskom poretku - ali samo ako u toj srednjoazijskoj zemlji dođe do političkih i privrednih reformi, prenosi BBC.

U izvještaju se izdvajaju tri islamske zemlje - Iran, Turska i Indonezija - kao sile u usponu tokom sljedeće dvije decenije.

Autori dodaju ocjenu da Teheran treba da pristupi političkim reformama i da bi to, prema mišljenju autora, vodilo privrednom napretku zemlje jer bi ojačalo dio stanovništva te zemlje koji je u izvještaju opisan kao 'potisnuta, obrazovana i dijelom sekularna iranska srednja klasa'.

Spomenute reforme bi, zaključuje američko obavještajno vijeće u svom najnovijem izvještaju, također promijenile u svijetu sliku o Iranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: