Los Angeles Times
0

Opada tiraž američkih dnevnika

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Gotovo 400 američkih dnevnih listova je u proteklih šest mjeseci zabilježilo veći pad prosječnog dnevnog tiraža nego u prethodnom polugodištu, budući da se čitatelji sve više okreću informacijama na internetu, piše Los Angeles Times.

Kako je navela američka organizacija za ispitivanje tiraža ABC, od aprila do septembra ove godine dnevni tiraž američkih dnevnika je opao za 10,6 posto, što je za 3,5 posto više od pada zabilježenog u prethodnih šest mjeseci.

List je naveo da zbog gubitka pretplatnika u tiskanim izdanjima u korist interneta izdavači nastoje nadoknaditi novčane gubitke tako što će uvesti pretplatu za "online" izdanja, što čitatelji, međutim, nerado plaćaju.

Mnogi listovi smanjuju broj zaposlenih, kao i sadržaj izdanja, dok, s druge strane, povećavaju cijene novina i dostave na kućnu adresu, što je još jedan od razloga za veći gubitak čitatelja, istaknuo je novinski stručnjak Ken Doctor.

Pored toga, pojedini listovima su smanjili tiraž u udaljenim područjima jer mali broj pretplatnika ne pokriva trošak isporuke, dok se preko 90 dnevnih listova ne štampa najmanje jedan dan u sedmici.

Od pet najvećih američkih dnevnika četiri bilježe pad tiraža - USA Today, New York Times, Los Angeles Times i Washington Post. Samo je Wall Street Journal, sada najtiražniji američki list, zabilježio neznatno povećanje tiraža, od 0,6 posto.

Novinski stručnjaci su izrazili zabrinutost da sve manji tiraž a finansijski gubici američkih dnevnika dovode u pitanje njihovu sposobnost da svojim radom kontroliraju rad vlade i poduzeća, navedeno je u utorak u listu Los Angeles Times.