Svijet
0

Online pretraživanja policije - bez sudske saglasnosti

FENA
Savezna kriminalistička služba (BKA) bi, prema planovima ministra unutrašnjih poslova Wolfganga Scheublea o ''online'' pretraživanju kompjutera osoba osumnjičenih za terorizam, smjela ubuduće da i bez nadležne sudske dozvole tajno, bar privremeno, provodi te mjere, piše danas njemačka štampa.

"Kompjuterski zahvat" bi bio dozvoljen čak i onda, kad bi tim mjerama bile pogođene i osobe koje nisu pod sumnjom, ukoliko više ljudi koristi dotični kompjuter ili je kompjuter dio kompjuterske mreže'', piše danas ''Berliner Zeitung".

Ovakvi prijedlozi ministra Scheublea, koji je iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, naišli su, na kritiku ne samo opozicionih partija, nego i socijaldemokrata.

Socijaldemokrate tvrde da je pravna osnova, odnosno, sudska saglasnost za njih pretpostavka za uvođenje spornih mjera, koje su, zapravo, dio zakonskih izmjena o proširenju ovlašćenja BKA.

Ministar Scheuble, čiji predlozi su često na udaru političara čak i iz redova koalicionih partnera se ovih dana posebno našao na ''tapetu'' zbog spornih prijedloga o slanju ''faltch'' državnih mejlova i virusa ''trojanaca'' na kompjutere osumnjičenih za terorizam.