Pjeva o patnji, a prijete joj smrću
31

Ona je prva afganistanska reperica i fenomen u svojoj zemlji

Klix.ba
Soosan Feroz (Foto: AFP)
Soosan Feroz (Foto: AFP)
Ispod crne marame, odjevena u dugi kožni kaput i zapadnjačke farmerice, Soosan Feroz izgleda kao i druge moderne žene u Kabulu. Međutim, ona je prva reperica u Afganistanu i time fenomen u toj konzervativnoj islamskoj zemlji.

Soosan repuje o silovanju, zlostavljanju i užasnim prizorima koje žene u Afganistanu trpe već decenijama. Pjeva o patnjama, o boli koju uzrokuju rat i siromaštvo, a iako ima tek 23 godine, život joj je ispunjen gorčinom i uspomenama na rat, bombardovanje i život u izbjegličkim kampovima u Iranu i Pakistanu.

Lokalna kompanija finansijski joj pomaže da snimi prvi album i Soosan trenutno ima puno obaveza nastupajući čak i u Američkoj ambasadi u Kabulu.

Devedesetih godina, dok je Soosan još bila dijete, roditelji su je odveli u Pakistan, a potom u Iran, bježeći od rata. Dvije godine nakon američke invazije kojom je svrgnut talibanski režim vratila se u zemlju. Tada je bila tinejdžerka i zarađivala kao tkajući ćilime, sve dok nije otkrila svoj novi talent.

"Ako je repanje način da ispričate svoju patnju, onda Afganistanci imaju puno toga da kažu", izjavila je Feroz za AFP. "Zato sam odlučila da postanem reperica".

Njen prvi singl nosi naziv "Naši susjedi", a na YouTubeu ga je poslušalo skoro 100.000 ljudi. Pjesma govori o njenim izbjegličkim danima u Iranu, a u tekstu se između ostalog navodi da su Afganistanci postali "prljavi" i da su ih gurali na kraj reda pred pekarama, što je Soosan i sama iskusila.

Među konzervativcima u svojoj zemlji stekla je puno neprijatelja, pa čak i u vlastitoj familiji. Kćerku bivšeg državnog službenika i nepismene domaćice, koja je nekim čudom dozvolila svom djetetu da se bavi muzikom, rodbina je optužila za sramoćenje, a pojedinci joj telefonom prijete smrću.

"Šta sam ja skrivila?", pita se Feroz, dok sjedi pored svog oca, koji je podržava u tome što radi. "Neće me odvratiti. Neko je morao ovo započeti, nije mi žao što sam to bila ja. Želim biti glas žena u svojoj zemlji".

Afganistanska pop zvijezda Farid Rastagar ponudio je Soosan pomoć u snimanju albuma, a prva numera bit će objavljena već u ovom mjesecu.