Prepjevali pjesmu
24

Omladina u Njemačkoj se zabavljala pjevajući nacistički slogan, izazvali ogorčenje u državi

F. H.
Snimka s elitnog njemačkog party otoka na kojoj ljudi pjevaju nacistički slogan umjesto stihova disko hita postala je viralna i izazvala val bijesa.

Film prikazuje grupu na Syltu u sjevernoj Friziji kako zajedno piju i plešu uz pjesmu L'amour Toujours iz 2001.i talijanskog muzičara Gigija D'Agostina. Neki u grupi pjevaju stari nacistički slogan "Njemačka za Nijemce - stranci van" umjesto apolitičnog teksta pjesme.

Među sudionicima, koji su ležerno odjeveni i izgleda da drže čaše s Aperolom, roséom i šampanjcem, bio je jedan muškarac odjeven u bijelu košulju s otvorenim ovratnikom koji podiže desnu ruku u očigledan nacistički pozdrav dok oponaša Hitlerove brkove stavivši dva prsta iznad gornje usne.

I slogan i pozdrav su ilegalni u Njemačkoj. Čini se da je film snimila mlada žena koja i sama pjeva u kameru tokom nedavnog vikend blagdana Duhova.

Policija u pokrajini Schleswig-Holstein rekla je da "provjerava film za kriminalno relevantan" sadržaj.

Slogan "Njemačka za Nijemce - stranci van" je pjesma nastala u 19. stoljeću, a koju je koristio nacistički vođa Adolf Hitler, a kao predizborni slogan koristila ju je i krajnje desna Nacionalna demokratska stranka.

Vlasnici Ponyja, modernog bara i kluba u ulici Strönwai u Syltu ispred kojeg je film sniman, sarađuju s policijom. U objavi na Instagramu rekli su da su "duboko šokirani" i distancirali se "od bilo koje vrste rasizma ili diskriminacije".

Tim Becker, suvlasnik Ponyja, kasnije je za dnevnik TAZ rekao da su snimke s CCTV kamera koje su nedavno postavljene izvan kluba uspoređivane s 14-sekundnim videosnimkom na internetu i da je identificirana ista grupa. Zvuk iz videa pokazao je da je samo pet gostiju pjevalo verziju protiv stranaca, dok su ostali pjevali original, rekao je.

"Možete to vrlo jasno čuti i to je za nas bilo olakšanje", rekao je.

Rekao je da niti on niti DJ-evi kluba nisu bili svjesni da je D'Agostinov hit, za koji je rekao da je popularan u cijeloj Evropi, zapravo oteta od strane krajnje desnice.

"Često se samo kratko pusti, da podigne raspoloženje. Nismo znali da je pjesmu koristila krajnja desnica... Nikada je više nećemo pustiti", rekao je.

U objavi na Instagramu vlasnici Ponyja napisali su da će svima koji se "prepoznaju na ovom videu biti zabranjen pristup našim prostorijama". Becker je pozvao sve koji znaju ko su te osobe "da ih prijave nama ili policiji".

Zabavnjaci u Ponyju, koji se nalazi na otočkoj Whisky Mile u gradu Kampenu, navodno su platili 150 eura za ulaz na zabavu otvaranja ljetne sezone na kojoj se dogodio incident. Prema Ponyju, prisustvovalo je oko 500 ljudi.

Bavarska televizija BR nedavno je izvijestila da je nacistička verzija L'amour Toujours postala popularna na javnim okupljanjima i diskotekama širom Njemačke, uključujući i diskoteku u Gredingu u januaru koja je održana nakon stranačke konferencije krajnje desne Alternative für Deutschland. U diskoteci su bili zastupnici i članovi stranke, kao i članovi mladeži AfD-a, koji su se navodno pridružili pjevanju nacističke verzije.

Reagirajući na video, član Socijaldemokratske stranke Sawsan Chebli objavio je na X: "Njemačka za Nijemce. Stranci van. Stranci van. Lokacija: Sylt. I osjećaju se tako samouvjereno."

Dunja Hayali, istaknuta voditeljica vijesti, napisala je na istoj platformi: "S Hitlerovim brkovima i šampanjcem. Ali bez 'stranaca'. #Sylt 2024."

Ogorčenje su izrazili i članovi pokrajinske vlade Schleswig-Holsteina. Državna ministrica zadužena za integraciju, Aminata Touré iz Zelenih, izjavila je za novinsku mrežu RND: "Ovo nije neka glupa mladenačka šala, već najgora vrsta nacističkog urlanja odraslih, na javnoj pozornici. Odvratno i odvratno. Trebaju se sramiti sami sebe. Sada bi trebao uslijediti kazneni postupak."