Svijet
0

Omiljenog Putinovog pjevača SAD stavile na crnu listu

FENA
Rusku diplomaciju je u četvrtak rasrdila odluka američkog ministarstva finansija da na crnu listu uvrsti poznatog ruskog pjevača Grigoryja Lepsa, koga predsjednik Vladimir Putin veoma cijeni, pod sumnjom da se bavi kriminalnom djelatnošću.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država izvijestilo je da je šest osoba, među kojima Grigorija Lepsveridzea (umjetničkog imena Leps) uvrstilo na crnu listu, tvrdeći da su povezane s "Bratskim krugom", međunarodnom kriminalnom organizacijom koja okuplja vođe mafijaških grupa uglavnom sa sjedištem na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Time se zapravo američkim građanima zabranjuje da posluju s osobama na tom popisu a američkom ministarstvu omogućuje da blokira njihovu imovinu koju eventualno imaju u SAD-u.

"Nadamo se da će nam američke vlasti dati iscrpnija objašnjenja", rekao je u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer Konstantin Dolgov, zastupnik za ljudska prava ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Rusko ministarstvo vanjskih poslova insistira na činjenici da se pitanje jesu li ruski građani krivi ili nisu, mora rješavati u našoj zemlji, u okviru ruskog pravosudnog sistema" dodao je.

"Neprihvatljivo je da SAD svojom voljom preuzima tu ulogu samovoljno etiketirajući pojedince i kršeći temeljno načelo da niko nije kriv dok mu se ne dokaže krivica", kazao je.

Pedesetjednogodišnji pjevač, veoma popularan u Rusiji, u četvrtak je otklonio optužbe američkog ministarstva finansija.

"Ako američko ministarstvo finansija prosudi da sam kriminalac, neka otkopa Franka Sinatru (također optuženog da je mafijaš) i neka ga strpa u zatvor - što je besmisleno kao i optužbe na moj račun", poručio je u saopćenju objavljenom na njegovoj mrežnoj stranici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je da predsjednik Putin rado sluša tog pop pjevača i da je ovaj sudjelovao u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2012. kada je pjevao na predizbornim skupovima.

"Njegovi će interesi biti zaštićeni, kao i interesi svih ruskih građana", rekao je, a prenijela je agencija Ria-Novosti.