I to se dešava
50

Omega kupila lažnjak svog slavnog modela, prevarili je i bivši zaposlenici

B. R.
Sat lažnjak koji je prodat Omegi (Foto: Phillips)
Sat lažnjak koji je prodat Omegi (Foto: Phillips)
Švicarski proizvođač luksuznih satova Omega tvrdi da je žrtva organizovanog kriminala. Njegova tri bivša radnika su priznali da su djelovali sa posrednicima u prodaji lažnog "Speedmastera", tj. lažnog modela ovog proizvođača satova za 3,4 miliona dolara.

Upravo je Omega na aukciji kupila ovaj sat lažnjak, i to na ženevskoj aukciji za cijenu koja je bila 25 puta viša od gornje procijenjene cijene. Namjeravali su da ovaj sat, za koji smatraju da je izuzetno rijedak, izlože u svom muzeju u švicarskom Bienneu. Za njih je to trebao biti obavezan dio izložbene kolekcije.

Vjerovali su da je riječ o ručnom satu iz 1957. s hronografom od nehrđajućeg čelika i širokim kazaljkama. Aukcijska kuća Phillips ga je opisala kao jednim od prvih i "najkolekcionarskijih" modela Speedmaster.

Međutim, kasnije je otkriveno da je kupljeni sat zapravo lažnjak uglavnom sastavljen od, kako su istakli, autentičnih Omeginih komponenti. Omega i Phillips su naglasili da su bili žrtve organizovanog kriminala. Kupljeni sat smatraju ključnim dokazom u istrazi od koje očekuju da se njome utvrdi i ko je prodao sat.

Švicarski proizvođač je ukazao da su njegova tri bivša radnika priznali da su učestvovali u prevari. Najavili su podnošenje krivičnih prijava protiv svih umiješanih. Nakon aukcije 2021. na kojoj je kupljen sat Omega Speedmaster Ref. 2915-1, pojavila se sumnja da su bivši radnici bili uključeni u stvaranje lažnjaka.

Satovi Omega Speedmaster imaju slavnu historiju. To je prvi sat koji je nosio jedan astronaut prilikom odlaska na Mjesec. Konkretno, nosio ga je američki astronaut Buzz Aldrin 1969. Glumci Ryan Reynolds i George Clooney te golfer Rory Mcllroy imaju Speedmaster satove, prenosi CNN.