Afganistan
0

Omar: Talibani će poraziti NATO snage

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider talibana u Afganistanu Mula Omar poručio je danas Zapadu da ne sluša opravdanja za rat američkog predsjednika Baracka Obame, obećavajući da će poraziti snage NATO što je bio slučaj, kako je naveo, i sa drugim okupatorima kroz istoriju zemlje.

U saopštenju na engleskom jeziku objavljenom na talibanskom web sajtu shahamat.org povodom kraja mjeseca Ramazana, Omar je ocijenio kao neuspjele nedavne američke i britanske ofanzive.

"Islamski emirat Afganistana poziva Zapad da ga ne zavaraju tvrdnje Obame, koji kaže da je rat u Afganistanu neophodan. Zapadu ne treba ovaj rat", navodi se u saopštenju.

 Omar ističe da ne treba slušati ni tvrdnje generalnog sekretara NATO i britanskog premijera koji kažu da je rat u Afganistanu odbrana Zapada. 

"Takve lažne i neosnovane izjave ne smiju vas zbuniti i prevariti", navodi Omar.

On je poručio da "napadači treba da sa vremena na vrijeme prostudiraju istoriju Afganistana još od vremena  agresije Aleksandra".

"Iako se zanemari istorija svako može svojim očima da se uvjeri šta se postiglo u Afganistanu za posljednjih osam godina", navodi Omar.
Portparol talibana Kari Jusuf rekao je da je saopštenje vjerodostojno. 

Precizni podaci o kretanju Omara nisu poznati, jer se on ne pojavljuje u javnosti.

Američki komandanti vjeruju da se Omar krije u Pakistanu, od kada je zbačen sa vlasti u Kabulu 2001. godine nakon što je odbio da preda lidera Al Qaide Osamu bin Ladena nakon napada 11. septembra na SAD.

Očekuje se da će Obama, koji je naredio raspoređivanje dodatnih 21.000 vojnika u Afganistan ove godine, razmotriti zahtjev svojih komandanata za dodatnim brojem vojnika  u narednih nekoliko nedjelja.

U Afganistanu je sada raspoređeno  više od 100.000 vojnika Zapada, od toga dvije trećine su Amerikanci.