Svijet
10

Olupine britanskih i holandskih brodova iz Drugog svjetskog rata nestale s dna Pacifika

Klix.ba
HNLMS Kortenaer
HNLMS Kortenaer
Nekoliko olupina brodova iz Drugog svjetskog rata je nestalo s dna Pacifika, a britanske i holandske vlasti su pokrenule istragu u namjeri da pronađu odgovore.

Ronioci su 2002. godine pronašli olupine brodova iz Drugog svjetskog rata blizu indonezijske obale te su proglašene ratnim grobovima.

Prema pisanju Guardiana, Holandsko ministarstvo odbrane je potvrdilo da su olupine brodova HNLMS De Ruyter (6.545 tona), HMLMS Java (6.670 tona) i razarača HMLMS Kortenaer (1.316 tona) nestale, a to je utvđeno tokom ekspedicije čiji je cilj bio obilježavanje 75. godišnjice Bitke za Javu.

Ronioci su podvodnim fotografisanjem i sonarom pronašli tragove gdje su olupine bile, no, oba broda i većina dijelova razarača su nestali s dna Javanskog mora.

HMS Exeter
HMS Exeter

Guardian je objavio i da su dva britanska broda HMS Exeter (8.390 tona) i HMS Encounter (1.405 tona), kao i jedna američka podmornica, u potpunosti nestali. Britanskom razaraču HMS Electra (1.405 tona) također nedostaju brojni dijelovi, ali je dio olupine još uvijek na dnu.

U bici za Javu, koja se dogodila 27. februara 1942. godine, učestvovali su britanski, holandski, američki i australski brodovi. Saveznici su doživjeli težak poraz od Japanaca te su izgubili najmanje 10 brodova i 2.173 mornara.

Prošle godine je grupa ronilaca ustanovila da su ribari ilegalno skidali dijelove s potopljenih brodova zbog aluminija, čelika i mesinga. Osim holandskih brodova, na meti ribara su bila i dva broda Britanske kraljevske mornarice HMS Prince of Wales i HMS Repulse. Propeleri brodova su napravljeni od fosforne bronze, a tona vrijedi 4.700 dolara. Svaki propeler je težak oko 15 tona.

Skrnavljenje ratnih brodova i ratnih grobova je zabranjeno međunarodnim zakonom.