Svijet
0

Olupina Costa Concordije danas stiže u matičnu luku

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Oštećeni italijanski prekookeanski brod Costa Concordia danas bi trebalo da stigne u luku Đenova.

Britanski BBC navodi da se očekuje da će u popodnevnim časovima u Đenovu stići i premijer Matteo Renzi, kako bi posmatrao komplikovanu proceduru usidravanja, koja bi trebalo da traje nekoliko sati.

Izvlačenje i ispravljanje olupine Costa Concordije najveća je u istoriji pomorskih operacija. Concordia je u januaru 2012. godine udarila u greben nedaleko od ostrva Giglio nakon čega je potonula, pri čemu su poginule 32 osobe.

Kapetan broda Francesco Schettino negira optužbe za višestruko ubistvo sa predumišljajem i napuštanje broda, prema kojim bi mogao da bude osuđen na kaznu do 20 godina zatvora.

"Costa Concordia je i napravljena u brodogradilištu u Đenovi i porinuta je uz veliko slavlje prije devet godina, ali sada će prekookeanski brod biti dovučen u matičnu luku, gdje će biti i uništen.

"Operacija izvlačenja Concordije nije bila nimalo laka. Italija je izvršila zadatak koji je pred sebe postavila. Italija je pokazala da može da izvrši svaku dužnost koju pred sebe postavi, pa čak i iako dođe iznenada", naglasio je Renzi.

Lider sindikata lučkih radnika Antonio Benvenuti istakao je da nema "tačno utvrđenog rasporeda" za svaku od faza rješavanja pitanja olupine.

Prema njegovim riječima, prvo će biti izvršena ispitivanja radi potencijalnih problema sa zagađenje, potom može da otpočne i prva faza operacije, a to je smanjenje težine broda radi izdizanja olupine.

Concordia je ponovo počela da pluta prije devet dana i iznad površine je drže velike plutajuće komore. Više od deset remorkera pomaže u vučenju Concordije od Giglija do Đenove.

Iza samog broda raširena je velika mreža kako bi zaustavila bilo kakav otpad sa broda, poput namještaja ili ličnih stvari putnika.

Olupina je uspravljena u septembru prošle godine, ali je i dalje bila djelimično pod vodom, stojeći na šest čeličnih stubova.

Istražioci i dalje tragaju za tijelom italijanskog konobara Russela Rebella, koji je nastradao u ovom brodolomu.

Vlasnik Concordije - firma Costa Crociere procijenila je da troškovi operacije uklanjanja olupine sa grebena i tegljenje iznose milijardu i po eura.