Jedna osoba poginula
36

Olujno nevrijeme pogodilo i sjever Evrope: Voz sletio s šina, otkazuju se letovi i trajektne usluge

S. Š.
Poplavljene ulice u Norveškoj (Foto: EPA-EFE)
Olujno vrijeme širom regiona Baltičkog mora u ponedjeljak je usmrtilo najmanje jednu osobu i uzrokovalo kašnjenja na aerodromima, obustavljene trajektne usluge te iskakanje voza iz šina.

Tri osobe su prebačene u bolnicu u Švedskoj kada su dva putnička vagona voza izletjela sa šina u Hudiksvallu, gradu 280 kilometara sjeverno od Stockholma, saopćila je policija.

Do iskakanja voza je došlo jer je "nasip potkopan jakom kišom i klizištima", kazali su oni i dodali da nije jasan stepen njihovih povreda. U vozu je bilo 120 ljudi, što javljaju švedski mediji na šta se poziva ABC News.

Trajekti koji povezuju Poljsku sa Švedskom, dva njemačka ostrva s kopnom Njemačke i Norvešku sa Danskom ostali su u luci. Trajekti i vodeni taksiji za njemačka ostrva Hiddensee i Ruegen otkazani su za ponedjeljak i utorak ujutro, a od turista je zatraženo da promijene svoje planove putovanja za srijedu.

U Švedskoj voz sletio s šina zbog zemljišta koje je natopljeno kišom (Foto: EPA-EFE)
U Švedskoj voz sletio s šina zbog zemljišta koje je natopljeno kišom (Foto: EPA-EFE)

U Litvaniji je 50-godišnja žena ubijena padom drveta u blizini granice sa Letonom. Područje je teško oštećeno sa brojnim pokidanim krovovima, a hiljade je ostalo bez struje.

U susjednoj baltičkoj zemlji Letoniji, televizija je izvijestila da se drveće ruši u udarima vjetra do 108 km/h, a meteorolozi su izvijestili i o gradu veličine loptice za golf u Apguldeu, selu jugozapadno od Rige, glavnog grada.

Baltic News Service navodi da je oluja izazvala veliku štetu u obližnjoj regiji Dobele. Objave na društvenim mrežama pokazuju da je jedno od pogođenih imanja bio park u Terveteu, popularnoj rekreativnoj zoni koja uključuje igralište za djecu inspirisano letonskim bajkama. Park će ostati zatvoren do sljedeće sedmice.

Obilna kiša i grad zabilježeni su i u Estoniji, trećoj baltičkoj zemlji.

U Danskoj je policija u sjeveroistočnom dijelu zemlje objavila na X, platformi koja je ranije bila poznata kao Twitter, da je "vrijeme još uvijek teško".

Vatrogasna služba većeg Kopenhagena pozvala je ljude da se klone parkova i šuma, rekavši da "kombinacija tla natopljenog kišom i oluja povećava rizik od pada drveća".